Зебе у Микрогалерији

Зебе у Микрогалерији

Током јуна у Микрогалерији Научног клуба постављен је експонат Дарвинове зебе[:]

18954820_10212946679598774_6432062678070281468_o

Током месеца јуна у Микрогалерији Научног клуба постављен је интерактивни експонат Дарвинове зебе, а пролазници ће моћи на интерактиван начин да посматрају чувени модел настанка нових врста еволуцијом.

Када је пре два до три милиона година на Галапагос долетела група зеба са острва Јужне или Централне Америке, на овим острвима су их сачекали нови услови живота. Био је то прави рај са великим количинама хране и са мало предатора. Охрабљене птице почеле су убрзано да се размножавају, а како је њихов број растао хране је било све мање.

Мале, готово неприметне разлике у облику кљуна, добијале су све већи значај па су се тако неке јединке лакше храниле црвима, а друге инскетима или семењем. Током времена птице су се све више груписале према врсти хране које једу све док нису почеле да се размножавају само у оквиру своје групе, а разлике су кроз генерације постајале све веће тако да укрштање није више било ни могуће.

Из ове досељеничке групе зеба до данас је формирано 14 нових врста које су груписане у три еволутивне линије на основу еколошких, морфолошких и података о понашању.

Остале активности