ЦПН представио Елементе

ЦПН представио Елементе

У четвртак, 25. jуна, у продаjу jе изашао први домаћи илустровани часопис за промоциjу науке „Елементи

_MMM1044

Центар за промоциjу науке организовао jе у Медиjа центру, у четвртак, 25. jуна, у 12 часова, конференциjу за новинаре на коjоj jе представљен први домаћи илустровани часопис за промоциjу науке ”Елементи”.

На конференцији је говорио др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, уредник ”Елемената”, Слободан Бубњевић, као и координатор Групе за издаваштво ЦПН, Иван Умељић.

Након четири године искуства у организациjи научнопопуларних манифестациjа, сарадње са медиjима и извештавања о науци, Центар за промоциjу науке jе покренуо часопис за промоциjу науке. Почев од 25. jуна 2015. године, “Елементи” излазе двомесечно, на 108 страна, у издању Центра за промоциjу науке, са идеjом да постану нова платформа за целоживотно учење и jедно другачиjе разумевање света.

_MMM0947

_MMM0975

Часопис “Елементи” окупља научнопопуларне ауторе и научне новинаре из више домаћих и регионалних медиjских кућа. Мада обрађуjе актуелна збивања и научна сазнања, садржаj jе писан лепим jезиком, jасно и узбудљиво. Оригиналне илустрациjе домаћих цртача чине га не само лепим, него и jединственим на домаћем тржишту.

На конференциjи за штампу, новинарима се обратио др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоjа: „Велико jе задовољство да обележимо почетак нечег заиста великог. Као неко ко jе одрастао уз „Галаксиjу“, сигуран сам да jе дошло време да направимо нешто ново за клинце.“

„Ово jе часопис коjи има пуну подршку државе, коjа препознаjе због чега jе ово издање важно за све нас. Без научне писмености не можемо рећи да смо у потпуности писмени“, обjашњава министар Вербић.

„Чини нам се да су „Елементи“ битно другачиjи од онога што се нуди на киосцима“, рекао jе Слободан Бубњевић, уредник „Елемената“.

_MMM0992

_MMM0908

„Током припреме овог часописа, водили смо рачуна о неколико елемената. Пре свега водили смо рачуна о избору тема. Други важан елемент су сами аутори, међу коjима су и колеге из региона. Трећи битан елемент jе илустрациjа часописа, коjу су радили неки од наjбољих домаћих уметника. Четврта ствар о коjоj водимо рачуна jе рецезентски одбор часописа. Пети елемент jе наше дубоко уверење да jе грађанима Србиjе ово потребно“, додао jе Бубњевић.

„Ширење научне културе jе jавни интерес коjи Центар за промоциjу науке заступа“, навео jе Иван Умељић, координатор Групе за издаваштво ЦПН.

„Постоjи зjапећи jаз између природних наука с jедне стране, и хуманистичких наука и уметности с друге стране. Часопис „Елементи“ има мисиjу да помири ове две стране“, додаjе Умељић.

„Уређивачки концепт jе такав да средствима хуманистичких наука и уметности поjашњавамо научне концепте. Текстови су високо стилизовани, разноврсни, привлачни и раскошно илустровани. „Елементи“ нас подсећаjу зашто jе наука важна“, завршава Умељић.

_MMM0972

Истражите више о претплати на Елементе

Истражите више о Елементима

Остале активности