Шта је Х2020?

Шта је Х2020?

ЦПН наставио са програмом Хоризонт четвртком[:]

h22

Након огромног интересовања које су изразили грађани Србије, а које је ЦПН евидентирао кроз велики број електронске поште и телефонских позива који су пристигли у претходном периоду, остао је утисак да јавност занима неколико веома конкретних тема у вези са програмом Хоризонт 2020.

Једна од тих тема и преостало неодговорено питање је и ко све може да се пријави и учествује у овом програму.

Тим поводом, ЦПН је један термин Хоризонта четвртком посветио управо овом питању. Као и до сада, позвани су врхунски стручњаци, познаваоци овог програма и националне контакт особе за Србију.

Хоризонт четвртком настављен је скупом одржаним 18. септембра, у 15 часова, у Научном клубу ЦПН-а, на адреси Кнез Михаилова 5, други спрат, а тема окупљања је била: „Ко све може да учествује у Хоризонту 2020?“

Публици се прво обратила Нада Милошевић, национална контакт особа за Хоризонт 2020 (презентација). Затим је говорила Весна Црнојевић Бенгин, са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду (презентација).

horizont

И једно и друго излагање било је посвећено првенствено критеријумима који одређују ко све може аплицирати за средства са овог пројекта, али и комплетној процедури која претходи пријави, као и о сопственим искуствима на Хоризонту 2020.

Модератор скупа био је Слободан Бубњевић, уредник Комуникација у Центру за промоцију науке, а посетиоцима се са речима добродошлице обратила и Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке.

Циљ Хоризонта четвртком јесте да информише и подржи све који желе да пријаве пројекте новом фонду Европске уније. Овај програм се наставља након летње паузе и ЦПН припрема бројне догађаје за научну заједницу, мала и средња предузећа, цивилно друштво и све заинтересоване грађане.

Хоризонт 2020 је Оквирни програм Европске уније за истраживање и иновације, који подржава истраживачке и иновативне пројекте и програме иновационог истраживања, стратешког и примењеног истраживања, демонстративних пројеката, и активности блиске тржишту.

Укупни буџет Хоризонта 2020 је 70.2 милијарде еура за период 2014-2020.

Истражите више на сајту Хоризонта 2020.

h2020-1

Остале активности