Ко је први дошао на Балкан?

Ко је први дошао на Балкан?

28. јануар 2015.[:]

ЦПН трибинa, 11. фебруарa, у 19 часова, посвећена је контроверзној теми досељавања Словена и бројним злоупотребама псеудоисторије и фалсификата

У среду, 11. фебруара, у просторијама Научног клуба, Центар за промоцију науке организује трибину која ће се бавити контроверзном темом досељавања Словена на Балкан и псеудоисторијским питањем – ко је најстарији народ са ових простора. Почетак је заказан за 19 часова.

С обзиром на то да је мултидисциплинарност једна од карактеристика ЦПН трибина, ова тема ће бити обрађена из више углова. На трибини ће говорити познати историчар и византолог Радивоје Радић, као и еволуционисткиња Биљана Стојковић, која ће представити генетички аспект миграција. Поред историчара и генетичара, допринос дискусији ће дати писац и новинар недељника „Време“ Мухарем Баздуљ, који ће тему посматрати из ширег аспекта популарне културе и књижевности.

Тема овомесечне трибине инспирисана је научнопопуларном књигом професора Радића „Срби пре Адама и после њега“ која са научног аспекта и на веома занимљив начин обрађује бројне псеудонаучне тврдње и фалсификате о досељавању на Балкан.

На трибини ће бити речи о народима који су током историје насељавали Балкан, као и о доласку Словена, али и о спису De administratio imperii Константина Порфирогенита, који се сматра најзначајнијим извором на ову тему. Такође, говориће се о доласку Срба и Хрвата, као и о ширем историјском контексту ових дешавања.

О миграцијама народа и досељавању ће се говорити и из биолошког угла, а посебна пажња поклониће се негативном утицају заблуда и песудоисторијских чињеница.

Истражите више у наукографици Александра Савића Досељавање Словена на Балкан.

ЦПН ТРИБИНА

Ко је први дошао на Балкан?

Среда, 11. фебруар, 19 часова

Научни клуб, Центар за промоцију науке

Кнез Михаилова 5, II спрат 

Учесници:

др Радивоје Радић, историчар, Филозофски факултет Универзитета у Београду

др Биљана Стојковић, еволуционисткиња, Биолошки факултет Универзитета у Београду

Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар недељника „Време“

Модератор:

Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а

Остале активности