Хибридни клавир у такмичењу за најбољу иновацију 2017.

Хибридни клавир у такмичењу за најбољу иновацију 2017.

14. децембар 2017.[:]

Хибридни клавир произведен у оквиру пројекта Квантна музика изабран је међу шест финалиста за избор најбоље технолошке иновације у Србији у 2017. години

Хибридни клавир, који је произвео тим инжењера из Србије у оквиру пројекта Квантна музика, финалиста је такмичења за најбољу технолошку иновацију у 2017. години (НТИ 2017). Ово је такмичење које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а организује се већ дванаест година с циљем да се подрже предузетници и истраживачи с идејама које је могуће реализовати на тржишту.

Хибридни клавир је ушао у финале НТИ 2017 са још пет пројеката у великој конкуренцији од преко 70 пријављених иновација. ЛП Дуо, клавирски дуо кога чине Соња Лончар и Андрија Павловић, представио је ове јесени пројекат Квантна музика (Quantum Music) у неколико европских земаља (Хаг, Љубљана, Архус, Копенхаген, Београд). Током турнеје, ЛП Дуо је свирао на хибридним клавирима, које је за потребе овог пројекта осмислио и конструисао тим инжењера из Србије предвођен Дарком Лазовићем и Драганом Новковићем, у сарадњи са ЛП Дуом.

Шта је, заправо, хибридни клавир? Током рада на пројекту Квантна музика развијен је електро-механичко-дигитални механизам који омогућава везу акустичних клавира са рачунарима и осталим типовима електронских уређаја. Клавири опремљени оваквим механизмом постају потпуно нови музички инструменти који омогућавају спајање најбољег између два света: непревазиђени механизам клавирских дирки који омогућава виртуозно свирање и бесконачне звучне могућности које нуди дигитални свет звука и музике. Тај нови музички инструмент назван је хибридни клавир.

Могућности слушања звука клавира само путем слушалица, без ширења звука у простор, повезивање са едукативним софтверима, развој музичких видео-игрица контролисаних клавиром, неслућене перспективе које се отварају у домену компоновања и извођења клавирске музике, само су неке од могућности које пружа хибридни клавир.

Координатор пројекта Квантна музика је Музиколошки институт САНУ, а партнери на пројекту су Центар за промоцију науке, Центар за нову уметност, Кинa Шишка (Љубљана, Словенија) и Данска национална школа извођачких уметности (Копенхаген, Данска). Један од иницијатора пројекта је и најцитиранији квантни физичар данашњице, Влатко Ведрал, професор квантне физике на Универзитету Оксфорд и један од оснивача Центра за квантне технологије у Сингапуру.

Победник на избору за најбољу технолошку иновацију бира се у четвртак, 21. децембра.

Истражите више о НТИ 2017: http://inovacija.org/

Остале активности