Hibridni klavir u takmičenju za najbolju inovaciju 2017.

Hibridni klavir u takmičenju za najbolju inovaciju 2017.

14. decembar 2017.[:]

Hibridni klavir proizveden u okviru projekta Kvantna muzika izabran je među šest finalista za izbor najbolje tehnološke inovacije u Srbiji u 2017. godini

Hibridni klavir, koji je proizveo tim inženjera iz Srbije u okviru projekta Kvantna muzika, finalista je takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u 2017. godini (NTI 2017). Ovo je takmičenje koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a organizuje se već dvanaest godina s ciljem da se podrže preduzetnici i istraživači s idejama koje je moguće realizovati na tržištu.

Hibridni klavir je ušao u finale NTI 2017 sa još pet projekata u velikoj konkurenciji od preko 70 prijavljenih inovacija. LP Duo, klavirski duo koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, predstavio je ove jeseni projekat Kvantna muzika (Quantum Music) u nekoliko evropskih zemalja (Hag, Ljubljana, Arhus, Kopenhagen, Beograd). Tokom turneje, LP Duo je svirao na hibridnim klavirima, koje je za potrebe ovog projekta osmislio i konstruisao tim inženjera iz Srbije predvođen Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, u saradnji sa LP Duom.

Šta je, zapravo, hibridni klavir? Tokom rada na projektu Kvantna muzika razvijen je elektro-mehaničko-digitalni mehanizam koji omogućava vezu akustičnih klavira sa računarima i ostalim tipovima elektronskih uređaja. Klaviri opremljeni ovakvim mehanizmom postaju potpuno novi muzički instrumenti koji omogućavaju spajanje najboljeg između dva sveta: neprevaziđeni mehanizam klavirskih dirki koji omogućava virtuozno sviranje i beskonačne zvučne mogućnosti koje nudi digitalni svet zvuka i muzike. Taj novi muzički instrument nazvan je hibridni klavir.

Mogućnosti slušanja zvuka klavira samo putem slušalica, bez širenja zvuka u prostor, povezivanje sa edukativnim softverima, razvoj muzičkih video-igrica kontrolisanih klavirom, neslućene perspektive koje se otvaraju u domenu komponovanja i izvođenja klavirske muzike, samo su neke od mogućnosti koje pruža hibridni klavir.

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, a partneri na projektu su Centar za promociju nauke, Centar za novu umetnost, Kina Šiška (Ljubljana, Slovenija) i Danska nacionalna škola izvođačkih umetnosti (Kopenhagen, Danska). Jedan od inicijatora projekta je i najcitiraniji kvantni fizičar današnjice, Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i jedan od osnivača Centra za kvantne tehnologije u Singapuru.

Pobednik na izboru za najbolju tehnološku inovaciju bira se u četvrtak, 21. decembra.

Istražite više o NTI 2017: http://inovacija.org/

Ostale aktivnosti