40 godina Zajednice instituta Srbije

40 godina Zajednice instituta Srbije

5. novembar 2017[:]

U ponedeljak, 6. novembra, u SANU se održava Svečana akademija povodom 40 godina od osnivanja Stalne konferencije naučnoistraživačkih organizacija, danas Zajednice instituta Srbije

Svečana akademija povodom 40 godina od osnivanja Stalne konferencije naučnoistraživačkih organizacija, koju organizuje njena naslednica, Zajednica instituta Srbije, održaće se u ponedeljak, 6. novembra 2017. godine, u 12 časova, u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, Knez Mihailova 35.

Kada je Savezni sindikat Jugoslavije 1963. godine pokrenuo inicijativu za konstituisanje Jugoslovenske zajednice za unapređenje i razvoj, priključile su joj se, između ostalih, i naučnoistraživačke organizacije, što predstavlja početak udruživanja ovih institucija. Samoupravni sporazum o udruživanju organizacija naučnoistraživačke delatnosti u Stalnu konferenciju naučnoistraživačkih organizacija, koji je potpisalo 116 predstavnika naučnoistraživačkih organizacija, objavljen je 15. oktobra 1977, dok je Sporazum o osnivanju Zajednice instituta, čiji je naziv aktuelan i danas, potpisan je 1990. godine.

Zajednica, nakon 40 godina postojanja, u svom članstvu ima 65 instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost u šest oblasti: prirodno-matematičkoj, medicinskoj, tehničko-tehnološkoj, biotehničkoj, društvenoj i humanističkoj. U Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti Zajednica instituta Srbije prepoznata je kao telo čiji je cilj obezbeđenje kvaliteta naučnoistraživačkog rada i razvoja naučnoistraživačke delatnosti.

Zajednicu čine najkompetentnije institucije za istraživanja iz svojih oblasti, a teme kojima se ona bavi obuhvataju propise, konkurse, odnosno pravila koja definišu naučni ambijent, međusobno povezivanje instituta, usklađivanje nabavki i korišćenja opreme i laboratorijskog prostora, nabavke i korišćenje naučnih publikacija, kao i razvijanje međunarodne saradnje i negovanje naučne kritike. Uz stalne konsultacije sa najkompetentnijim gostima od odlučujućeg značaja za naučnoistraživačku delatnost, cilj Zajednice jeste briga o aktivnostima i svim pitanjima važnim za nauku i institute u Srbiji.

Predsednik Zajednice instituta Srbije je dr Duško Blagojević, naučni savetnik iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Ostale aktivnosti