Центар за промоцију науке организује посматрање помрачења Сунца

Центар за промоцију науке организује посматрање помрачења Сунца

17. март 2015.[:]

ЦПН позива све заинтересоване за феномен помрачења Сунца на заједничко астрономско посматрање у петак, 20. марта, у 9.30, на плато испред Народне библиотеке, уз стручне сараднике ЦПН-а

Центар за промоцију науке организује посматрање помрачења Сунца у петак, 20. марта, у 9.30. Феномен који изазива много пажње, па и предрасуда, моћи ће да се прати на платоу испред Народне библиотеке у Карађорђевом парку, а отворен је за све заинтересоване посетиоце и љубитеље астрономских појава.

ЦПН ће на платоу испред библиотеке поставити два телескопа са UV филтерима, који омогућавају безбедно посматрање ове појаве. Поред посматрања кроз телескоп, посетиоцима се из безбедносних разлога препоручује да понесу помагала попут наочара за варење, нагарених стакала или старе ЦД-ове, кроз која такође могу посматрати помрачење.

Догађају ће присуствовати астрономи, астрофизичари, математичари и физичари, који ће пприсутнима детаљније објаснити феномен помрачења и одговарати на питања посетилаца.

Помрачење Сунца је астрономски феномен који се дешава када Месец на свом путу стане између Сунца и Земље и баци сенку на тачку са које се посматра. Последњи пут, тотално помрачење догодило се 1999. године, када је код нас изазвало гомилу контроверзи.

Ове године, потпуно помрачење Сунца ће у петак бити видљиво на северу Европе, а код нас ће Сунчев диск бити заклоњен око 50 одсто.

Остале активности