ЦПН на Палићу

ЦПН на Палићу

Центар за промоцију науке подржао je међународну IT летњу школу senZation 2013.

Рад летње школе senZation на Палићу подржао је, између осталих, и Центар за промоцију науке, који већ извесно време сарађује на међународним пројектима у области интернета интелигентних објеката (IoT).

Осма летња школа senZations одржана je на Палићу од 2. до 6. септембра, што је осми по реду сусрет младих истраживача и предавача из области интернет технологија. Ова школа, која се организује једном годишње, већ је добро позната младим истраживачким талентима широм Европе и других делова света, а бави се читавим спектром тема у вези са бежичним сензорским мрежама, као и интернетом интелигентних објеката (IoT) и његовом применом у свакодневном животу.

Студенти и постдипломци су имали прилику да се упознају са европским истраживачким пројектима по питању развоја информатичког друштва.  Предавања су покривала широк спектар тема од приватности и заштите података на интернету до питања домета и могућности развоја пројеката отворених система и њихове импликације на друштво и развој тзв. паметних средина.

Један од задатака полазника је био експериментални рад у тиму, односно стварање IoT апликације, која би могла да се примењује у свакодневном животу. Предавачи су били познати стручњаци и истраживачи са разних факултета и из области IT индустрије.

SenZations је пројекат који нуди јединствену прилику да се стекну најновије информације о водећим европским истраживачким пројектима у овој области. За циљ има унапређење савременог начина живота и пословања повезивањем ствари путем интернета. Током седам година ову школу похађало је преко 300 полазника.

Истражите више о међународним пројектима Центра за промоцију науке.

Остале активности