ЦПН у Сенти

ЦПН у Сенти

Изложбом „Математика и природа“ ЦПН се представио на манифестацији „Пут наука“ у Сенти

Центар за промоцију науке је 6. и 7. јула у Сенти учествовао на манифестацији „Пут науке“. Том приликом, посетиоци су поред богатог програма могли да погледају и ЦПН-ову изложбу „Математика и природа“ и да се тако упознају са разноврсним појавама у области физике и математике. Између осталог, ЦПН је малишанима у Сенти представио и маглев, макету воза који левитира, Теслин трафо, експонат Ван де Граф и инфлуентну машину, којима се објашњава појава наелектрисања, али и бројне друге интерактивне експонате.

Поред ове изложбе, Центар је током трајања манифестације организовао и радионицу „Геометрија око нас“, на којој су најмлађи посетиоци манифестације били у прилици да уз помоћ сламчица конструишу разне врсте правилних полиедара.

“Пут наука” је манифестација подржана од стране Министарства људских ресурса Мађарске и део је дугогодишње научно популарне манифестације у Мађарској по имену “Мост Наука.” Идеја манифестације је да на разумљив начин представи важност истраживања и развоја у функционисању компанија, фирми и институција у нашем региону и тиме скрене пажњу колико је, за развој једне регије, битна научна професионална оријентација.

Градски парк на Главном тргу у Сенти, био је на кратко научно популарни центар на ком су били постављени штандови који приказују различите узбудљиве иновације, развојне правце и интерактивне програме. Главни покровитељ манифестације ”Путеви науке” је државна секретарка из Министарства људских ресурса Мађарске, госпођа Рожа Др. Хофман.

Tags

Остале активности