ЦПН у Хрватској

ЦПН у Хрватској

Центар за промоцију науке први пут гостовао у Хрватској са својим научнопопуларним програмом

KC

Центар за промоцију науке је 30. маја гостовао на Фестивалу знаности у Копривници. Научни фестивал у прелепом хрватском градићу организовала је Гимназија „Фран Галовић“, а програмски тим ЦПН-а учествовао је са својим 3Д штампачем, као и интерактивним радионицама које су одржане у оквиру тек затворене манифестације Мај месец математике.

koprivnica

Ово је био први пут да ЦПН тим учествује са својим научнопопуларним програмом у Хрватској. Сарадња са организаторима фестивала у Гимназији „Фран Галовић“ била је сјајна, а фестивал је посетио велики број гостију, пре свега школске деце.

Фестивал знаности своја врата отворио је у 10 часова, а заинтересоване групе школараца, млађих и старијих, али и заинтересованих грађана, током читавог дана обилазиле су научне штандове.

koprivnica2

Испред штанда ЦПН-а са математичким радионицама групице деце састављале су Платонова тела од картона, слушајући занимљиве математичке приче и објашњења.

Међу најпосећенијим штандовима био је 3Д штампач ЦПН-а, који је током читавог програма демонстрирао технологију принтања 3Д модела од пластике. Одмах поред, тим загребачких инжењера представио је свој 3Д штампач, а предавачи су разменили искуства у технологијама рада, али и популаризацији науке у две суседне земље.

Једнодневни фестивал пролетео је јако брзо, а екипа ЦПН-а се нада да ће у скорије време бити још оваквих прилика за сарадњу Србије и Хрватске у промоцији науке.

Остале активности