AI Lab изложба и конференција у Хихону

AI Lab изложба и конференција у Хихону

ЛАБорал, центар уметности и технологије из Хихона, представио је свој први програм реализован у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (AI Lab)

У Хихону, у шпанској провинцији Астурија, 22. и 23. новембра одржана је конференција посвећена вештачкој интелигенцији. Том приликом је отворена и изложба уметничких радова индикативног назива D3US EX M4CH1NA. Изложено је петнаест радова уметника различитих генерација из читавог света, насталих како у претходних пар година, тако и оних који се сматрају пионирским делима новомедијске уметности.

Посебно место у програму заузело је представљање Декларације из Сарагосе, својеврсне иницијативе посвећене идентификацији и третману хуманистичких могућности вештачке интелигенције, настале током летње школе одржане у јулу 2020. у центру Етопија, такође у оквиру AI Lab пројекта.

Ово је била прилика и да се најаве партнерски програми планирани за наредну годину, попут изложбе Експеримента у Греноблу (фебруар), и програма посвећених неуронаукама и вештачкој интелигенцији у Сарагоси и Љубљани (мај), и поново у Хихону (јун). Центар за промоцију науке ће свој наредни програм посвећен односу друштва и вештачке интелигенције представити током јуна и јула 2020.

Пројекат Европска лабораторија вештачке интелигенције, финансиран кроз ЕУ програм Креативна Европа, започет је у новембру 2018. првим радним састанком партнера у Београду. Током три године трајања, 13 партнерских организација ће реализовати више од 200 јединствених активности.

Остале активности