AI Lab izložba i konferencija u Hihonu

AI Lab izložba i konferencija u Hihonu

LABoral, centar umetnosti i tehnologije iz Hihona, predstavio je svoj prvi program realizovan u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (AI Lab)

U Hihonu, u španskoj provinciji Asturija, 22. i 23. novembra održana je konferencija posvećena veštačkoj inteligenciji. Tom prilikom je otvorena i izložba umetničkih radova indikativnog naziva D3US EX M4CH1NA. Izloženo je petnaest radova umetnika različitih generacija iz čitavog sveta, nastalih kako u prethodnih par godina, tako i onih koji se smatraju pionirskim delima novomedijske umetnosti.

Posebno mesto u programu zauzelo je predstavljanje Deklaracije iz Saragose, svojevrsne inicijative posvećene identifikaciji i tretmanu humanističkih mogućnosti veštačke inteligencije, nastale tokom letnje škole održane u julu 2020. u centru Etopija, takođe u okviru AI Lab projekta.

Ovo je bila prilika i da se najave partnerski programi planirani za narednu godinu, poput izložbe Eksperimenta u Grenoblu (februar), i programa posvećenih neuronaukama i veštačkoj inteligenciji u Saragosi i Ljubljani (maj), i ponovo u Hihonu (jun). Centar za promociju nauke će svoj naredni program posvećen odnosu društva i veštačke inteligencije predstaviti tokom juna i jula 2020.

Projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije, finansiran kroz EU program Kreativna Evropa, započet je u novembru 2018. prvim radnim sastankom partnera u Beogradu. Tokom tri godine trajanja, 13 partnerskih organizacija će realizovati više od 200 jedinstvenih aktivnosti.

Ostale aktivnosti