Амерички неуронаучник Грег Гејџ представио књигу „Како ваш мозак ради“

Амерички неуронаучник Грег Гејџ представио књигу „Како ваш мозак ради“

Амерички неуронаучник и ТЕД говорник Грег Гејџ посетио је Србију током Недеље свести о мозгу и представио допуњено издање своје књиге „Како ваш мозак ради – неуронаучни експерименти за свакога“, у коју су уткани и експерименти настали сарадњом америчких и српских студената

Фотографије: Марко Рисовић

Ова књига представља ризницу лекција из неуронаука, које ће се уз посебну донирану опрему спроводити у мејкерс лабовима у средњим школама широм Србије. Током његовог боравка у нашој земљи, организована је и посебна обука за експерименте за наставнике из мејкерс школа како би ово драгоцено знање и искуство могли да пренесу својим садашњим ученицима, али и наредним генерацијама.

Захваљујући књизи „Како ваш мозак ради“, 46 неуронаучних експеримената, који су донедавно били резервисани искључиво за истраживаче и студенте престижних светских универзитета и института, биће доступни и нашим средњошколцима. Српско издање проширено је са пет нових оригиналних експеримената, посебно намењених нашим наставницима и ученицима, које је тим неронаучних истраживача, предвођен Грегом Гејџом, у партнерству са Нордеус фондацијом, Амбасадом САД у Србији и Центром за промоцију науке, осмислио и развио током лета 2023. године, у Београду.

„Јако смо узбуђени што наш неуронаучни програм постаје реалност образовања у Србији. Од 2010. сам веома топло прихваћен као ‘српски зет’ и због тога осећам снажну везу са овом земљом. Изузетни тим у Србији имао је пресудну улогу у нашем глобалном расту, због чега сам додатно узбуђен што то можемо да узвратимо тиме што доносимо неуронаучне алате развијене у Србији и књигу на српском у српске учионице“, нагласио је Грег Гејџ на промоцији ове јединствене књиге и програма за средње школе у нашој земљи и додао:

„Поручио бих свим посвећеним наставницима да прелазак са традиционалног предавања и усвајања знања на активно учење кроз искуство може бити веома изазован, али генијалност ваших ученика је јасна. Показали су да имају шта је потребно да предводе и иновирају. Водећи их кроз ова практична искуства, ми не само да подучавамо, већ и оснажујемо наредне генерације мислилаца који ће наћи свој пут кроз неизвесну комплексност сутрашњице.“

Овај издавачки подухват део је ширег циља Групе за образовање, коју чине Центар за промоцију науке, Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива „Дигитална Србија“ – да се знања и вештине које су неопходне за разумевање света и развој каријере у 21. веку трајно интегришу у образовни систем Србије.

Уз проширено српско издање књиге, чију је оригиналну верзију издао престижни МИТ пресс, у сарадњи са Грегом Гејџом, осмишљен је и посебан едукативан програм за наше наставнике и ученике, и донирана је „уради сам“ лабораторијска опрема како би у свим мејкерс средњим школама у Србији будуће генерације могле несметано да спроводе неуронаучна истраживања и продубљују сазнања о најсофистициранијој и највиталнијој машини – људском мозгу.

Књига је за јавност и академску заједницу представљена и у Првој београдској гимназији, првој школи у Београду која је добила свој Мејкерс лаб, јединствен иновативни мултидисциплинарни простор, урађен по моделу учионица будућности, које је до сада Група за образовање отворила у 14 средњих школа у Србији, а током 2024. планира се отварање још најмање 13 мејкерс лабова широм земље.

Током посете Грега Гејџа Србији одржан је мастерклас у Научном клубу Центра за промоцију науке, који је окупио наставнике из мреже мејкерс лабова, Ова радионица представља кључан корак ка унапређењу образовања из области неуронаука, јер је омогућила наставницима да унапреде своје вештине кроз обуку за коришћење модерне опреме и технологије у настави.

Наставници из мреже мејкерс лабова су се током обуке упознали са начинима истраживања нервног система, уз помоћ „уради сам“ лабораторијске опреме која отвара врата ка неограниченим могућностима за испитивање разних неуронаучних феномена. „Уради сам“ опрема донирана је од стране државног секретаријата САД свим мејкерс лабовима који су до сада отворени у средњим школама у Србији.

Остале активности