Одржан састанак Програмског одбора асоцијације ECSITE у Београду

Одржан састанак Програмског одбора асоцијације ECSITE у Београду

У Центру за промоцију науке је, од 6. до 8. марта, одржан састанак Програмског одбора асоцијације ECSITE, чији је ЦПН члан од оснивања

ECSITE, највећа европска мрежа научних центара и музеја, сваке године организује конференцију која окупља експерте из различитих области научне комуникације и научног образовања. Овогодишња конференција ECSITE одржава се од 5. до 8. јуна у Љубљани, у организацији Института Кершникова, док ће наредне, 2025. године, домаћин ECSITE -а бити Варшава.

На састанку у Београду учествовали су чланови Одбора из читаве Европе, укључујући и највеће научне музеје и центре у Европи, попут Природњачког музеја из Лондона, Cite des science-а из Париза, Кершникове из Љубљане, Коперникуса из Варшаве, Експериментаријума из Хајлброна и других. На састанку су били и представници неколико европских универзитета, укључујући Копенхаген, Лајден и Тринити колеџ из Даблина.

Програмски одбор, који чине представници 15 организација – чланица асоцијације, међу којима је и Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а, детаљно је прошао кроз програм овогодишње ECSITE конференције, истичући значајне теме и активности које ће бити обухваћене током догађаја у главном граду Словеније.

Члан Одбора из Украјине, Васил Дуњец, координатор активности Украјинске академије наука младих – последњег дана састанка одржао је презентацију рада своје организације током ратне кризе у Украјини и свих изазова и невоља са којима се сусрећу, а које покушавају да превазиђу науком, знањем и истраживањем.

Конференција ECSITE сваке године окупи више од 1000 професионалца из преко 50 земаља широм света, који се окупљају да поделе своје експертизе, уче једни од других и остваре вредне професионалне везе.

 

ECSITE асоцијација настала је 1989. године и тренутно окупља нешто више од 300 разноврсних научних организација из око 50 земаља света. Највећи број њих чине научни центри и музеји савременог и интерактивног типа из Европе. Центар је активан члан ECSITE-а од 2011. и учествује у већем броју европских пројеката којима Асоцијација руководи или у које укључује своје чланове.

Остале активности