Европска лабораторија за молекуларну биологију (EMBL) представљена домаћој академској заједници

Европска лабораторија за молекуларну биологију (EMBL) представљена домаћој академској заједници

Током EMBL инфо дана у Научно-технолошком парку Београд, истраживачи и истраживачице из Србије упознали су се са погодностима које лабораторија нуди

Током EMBL инфо дана, у уторак, 5. марта, чланови домаће академске заједнице упознали су се са представницима Европске лабораторије за молекуларну биологију, као и са могућностима које ова лабораторија нуди, попут различитих тренинга и обука, шанси за усавршавање на свим нивоима, научних сервиса и конференција које ће се одржавати у текућој години. EMBL инфо дан у Научно-технолошком парку Београд заједнички су организовали Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Центар за промоцију науке и Центар за четврту индустријску револуцију, мање од годину дана након што је Србија, у јуну 2023, постала потенцијална чланица Европске лабораторије за молекуларну биологију, чиме је започела трогодишњи процес ка пуноправном чланству.

Отварајући догађај, Катарина Стекић из Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке, захвалила се колегама из Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Центра за четврту индустријску револуцију и EMBL -а, истакавши колико је сарадња са EMBL-ом значајна за домаћу академску заједницу.

„Данас крећемо на путовање током којег ћемо истражити пут Србије ка пуноправном чланству у EMBL-у, чиме ћемо се придружити скупу који чини 29 земаља посвећених унапређењу наука о животу, молекуларне биологије, биоинформатике. Покренуто јуна 2023. године, потенцијално трогодишње чланство у EMBL-у отворило је врата српској академској заједници ка EMBL-овим најсавременијим објектима и напредним обукама, као и сарадњи са EMBL-ом и његовим међународним партнерима. Данас имамо јединствену прилику да се удубимо у различите аспекте ове сарадње и видимо предности које чланство у EMBL-у доноси“, рекла је Стекић.

Ивана Вукашиновић, помоћница министра науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, истакла је значај чланства у EMBL-у за домаћу научни заједницу, као и посвећеност Министарства јачању науке у Србији.

„Прошле године смо постали потенцијална чланица EMBL-а и на тај начин поставили прекретницу за Србију, и нагласили нашу посвећеност подстицању научне изврсности и иновација. Приступ [EMBL-у] оснажује српске научнике да се баве истраживањима, али такође побољшава квалитет и јача утицај њиховог рада“, рекла је Вукашиновић.

Обраћајући се окупљенима, Јелена Бојовић, директорка Центра за четврту индустријску револуцију, захвалила се свима који су помогли да се EMBL инфо дан одржи – Министарству науке, технолошког развоја и иновација, Научно-технолошком парку Београд и Центру за промоцију науке. Бојовић је подсетила на прошлогодишњу посету просторијама EMBL-а, која је означила својеврсни почетак сарадње:

„Све је почело у јануару прошле године, када је наш центар организовао посету Великој Британији, где смо имали прилику да видимо просторије EMBL-а. Зашто смо и чиме били импресионирани тамо? Пре свега, били смо одушевљени објектима и опремом коју смо тамо видели, упознали смо колеге из EMBL-овог Европског института за биоинформатику, са којима смо размењивали искуства и разговарали како бисмо боље разумели шта је оно што они раде. Они су били веома отворени и расположени да са нама поделе информација и да нам помогну у нашим настојањима да отворимо БИО4 кампус. Ми смо их после позвали да дођу у Србију у априлу, и тако смо заправо почели да размишљамо о чланству у EMBL-у“, рекла је Бојовић.

Током дана, истраживачи и истраживачице из Србије имали су прилику да чују много тога о самом EMBL-у, настанку и развитку институције, о њиховим најзначајнијим центрима попут EMBL Imaging Centre, о шансама за усавршавање научника из Србије, укључујући докторске и постдокторске програме и стипендије. На крају дана, присуствовали су и Meet the Speaker сесији, где су имали прилику да чују о практичним применама чланства Србије у EMBL-у, као и да упознају неке од запослених у лабораторији.

Марија Ананченкова из сектора за Међународне односе EMBL-а, захвалила се организаторима на одличној сарадњи и гостопримству, као и на прилици да се EMBL представи Београду и Србији.

„Заиста, путовање од прошлог јануара до данас јесте било фасцинантно. Видели смо велико интересовање и ентузијазам српске стране да постане чланица EMBL-а. Веома сам срећна што сам овде са вама и што могу свима да вам пожелим добродошлицу у EMBL, као и што могу да говорим о томе шта све чланство у EMBL-у доноси вама, научној заједници Србије“, рекла је Ананченкова.

Остале активности