Издања ЦПН-а представљена на прослави Дана Народне библиотеке Србије

Издања ЦПН-а представљена на прослави Дана Народне библиотеке Србије

У склопу промоције новог издања Гласника: Народна библиотека Србије се сећа, уприличеног поводом Дана Народне библиотеке Србије, 28. фебруара, у амфитеатру ове институције представљена је „Књига“ Амарант Борсук, као и друга издања Центра за промоцију науке.

Народна библиотека Србије обележила је у среду, 28. фебруара, 192 године постојања. Поводом овог јубилеја, у просторијама Народне библиотеке Србије организован је целодневни програм. Након централне манифестације, у Амфитеатру је представљено ново издање Гласника: Народна библиотека Србије се сећа, а на промоцији су говорили др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије и уредница Гласника, мср Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације и члан редакције Гласника, и Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво Центра за промоцију науке.

Како се у овом броју Гласника нашла и рецензија књиге „Књига“ ауторке Амарант Борсук, коју је пре три године издао ЦПН, уредник издања Иван Умељић упознао је публику са основном идејом ове књиге и питањима којима се она бави. Он је такође говорио о научној комуникацији, научном новинарству и иновативним приступима у научнопопуларном издаваштву, а представио је и друга издања Центра за промоцију науке, попут „Доктората у прози“, „Одравњивања“, „Увода у научно новинарство“ и „Научне комуникације“.

Манифестације поводом 192. рођендана Народне библиотеке Србије почела је у 12 сати, доделом Националне награда из области библиотечко-информационе делатности и културе „Јанко Шафарик” за укупан допринос библиотекарству у Републици Србији. Окупљенима су се обратили др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и Миодраг Ивановић, државни секретар Министарствa културе.

У оквиру уметничког дела програма беседио је књижевник Милисав Савић, а затим наступио „Земунски камерни оркестар” под вођством маестра Ђорђа Станковића.

Поводом прославе Дана Народне библиотеке Србије, у холу испред централне читаонице, у специјалној витрини биће изложена рукописна књига „Ивићево четворојеванђеље” (16. век), која је дарована Народној библиотеци Србије поводом отварања нове зграде на врачарском платоу 6. априла 1973. године.

У изложбеном холу Народне библиотеке Србије, 28. фебруара, обележен је још један јубилеј – 85. рођендан „Политикиног Забавника“. Тим поводом, јуче је отворена ретроспективна изложба као својеврсно путовање кроз досадашњи живот овог листа.

„Политикин Забавник” ће први пут представити предмете коришћене у раду редакције, а посетиоци ће бити у прилици да виде фотографије некадашњих новинара и сарадника, оригиналне илустрације и табле стрипова, као и посвете које је редакција добијала од великана светског стрипа током свог дугогодишњег постојања.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности