Oдржан догађај „Нове прилике у научном образовању“

Oдржан догађај „Нове прилике у научном образовању“

У просторијама Научног клуба Београд, 22. фебруара, Центар за промоцију науке окупио је Scientix амбасадоре и ентузијастичне наставнике широм Србије са циљем да представи рад ЦПН-а на међународним пројектима научног образовања и пружи наставницима нове прилике за укључење у актуелне пројекте.

Scientix је највећа СТЕМ мрежа у Европи, која повезује наставнике и едукаторе, омогућавајући размену иновативних педагошких приступа и пракси, као и бројне модалитете стручног усавршавања. Наставницима је на располагању и велики број алата, система подршке и могућности за обуку наставника, попут различитих вебинара и курсева. Центар за промоцију науке као национална контакт тачка овог пројекта још од 2015. године окупља Scientix амбасадоре ради пружања нових прилика наставницима за стручно усавршавање и стицање праксе кроз међународне пројекте.

Како је Scientix пројекат завршен 2023. године, Центар наставља да окупља Scientix амбасадоре и ентузијастичне наставнике широм Србије са циљем да прошири мрежу експерата у научном образовању и оснажи капацитете домаћих наставника како би били препознатљиви на међународној сцени.

Овом приликом Центар је окупио више од 30 ентузијаста у домену научног образовања. Добривоје Лале Ерић, руководилац сектора за међународну сарадњу, отворио је догађај и поздравио присутне, након чега су сараднице за међународну сарадњу Катарина Стекић, Ирена Шујдовић и Лена Илић представиле активности и могућности за сарадњу на пројектима STEAM Learning Ecologies, LEVERS, LOESS, и LESTO. На крају првог дела, Scientix амбасадорка Милица Крнета представила је резултате ТREC експедиције коју је спровео ЕМBL институт и инспиративне примере истраживања океана.

У другом делу програма учесници су имали прилику да се испробају у различитим примерима гејмификације у настави. У понуди су биле друштвене игре развијене у оквиру многобројних пројеката у којима је Центар учествовао, а које развијају разумевање биодиверзитета, климатских промена, као и етичких проблема нових технологија, а посебно је представљена онлајн платформа за спровођење експеримената од куће развијена у оквиру LESTO пројекта.

Остале активности