Одржан панел о изазовима развоја технологије обраде природних језика

Одржан панел о изазовима развоја технологије обраде природних језика

У четвртак, 22. фебруара, у КС Свилара одржан је панел посвећен етичким и друштвеним изазовима развоја технологије обраде природних језика и ChatGPT-ја, на којем су експерти из различитих области разговарали о овој актуелној теми.

Др Драгиша Мишковић са Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије говорио је о историјату развоја ове технологије и процесу тренирања великих језичких модела попут ChatGPT-ја. Др Вања Суботић, са Института за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду, осврнула се на то колико је разумевање технологије обраде природних језика релевантно за разумевање наших језичких способности.

О томе шта подразумева етички одговорно развијање великих језичких модела говорили су др Ђорђе Кривокапић, професор Факултета организационих наука у Београду и правница Тамара Завишић, QA консултант у компанији IWConnect. Професор Кривокапић упознао је публику са тренутним стањем у погледу правне регулације вештачке интелигенције у ЕУ, САД и Србији, док је Тамара Завишић говорила шта се све може учинити када је реч о усклађивању развоја технологије и етичких норми.

Разговор је модерирао Иван Умељић из Центра за промоцију науке.

Панел је организован у оквиру изложбе „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“, коју, од 6. до 29. Фебруара, заједнички организују Културна станица Свилара и Центар за промоцију науке.

Фото: В. Величковић

Остале активности