Održan panel o izazovima razvoja tehnologije obrade prirodnih jezika

Održan panel o izazovima razvoja tehnologije obrade prirodnih jezika

U četvrtak, 22. februara, u KS Svilara održan je panel posvećen etičkim i društvenim izazovima razvoja tehnologije obrade prirodnih jezika i ChatGPT-ja, na kojem su eksperti iz različitih oblasti razgovarali o ovoj aktuelnoj temi.

Dr Dragiša Mišković sa Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije govorio je o istorijatu razvoja ove tehnologije i procesu treniranja velikih jezičkih modela poput ChatGPT-ja. Dr Vanja Subotić, sa Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osvrnula se na to koliko je razumevanje tehnologije obrade prirodnih jezika relevantno za razumevanje naših jezičkih sposobnosti.

O tome šta podrazumeva etički odgovorno razvijanje velikih jezičkih modela govorili su dr Đorđe Krivokapić, profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i pravnica Tamara Zavišić, QA konsultant u kompaniji IWConnect. Profesor Krivokapić upoznao je publiku sa trenutnim stanjem u pogledu pravne regulacije veštačke inteligencije u EU, SAD i Srbiji, dok je Tamara Zavišić govorila šta se sve može učiniti kada je reč o usklađivanju razvoja tehnologije i etičkih normi.

Razgovor je moderirao Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke.

Panel je organizovan u okviru izložbe „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“, koju, od 6. do 29. Februara, zajednički organizuju Kulturna stanica Svilara i Centar za promociju nauke.

Foto: V. Veličković

Ostale aktivnosti