Art+science+makers lab

Art+science+makers lab

У оквиру образовних програма овогодишње манифестације art+science Светови вештачке  интелигенције спроведена је и посебна лабораторија намењена ђацима средњих школа у Србији под називом art+science + makers lab, а у сарадњи са Фондацијом „Дивац“. Овај део програма донео је нову енергију и идеје у Центар за промоцију науке, а научно-уметнички радови које су млади направили у Мејкерс спејсу и изложили на крају програма изненадили су и својом комплексношћу и квалитетом. 

Око двадесеторо младих људи из различитих средњих школа у Београду и Србији окупили су се око теме вештачке интелигенције. Ову тему истраживали су правећи интерактивне инсталације које повезују уметничка и научна истраживања. Повезују експеримент са критичким освртом на друштвено релевантне теме у вези са вештачком интелигенцијом. Током пет седмица они су се сусрели са ауторским тимовима, чији су радови били део овогодишње art+science изложбе у Музеју науке и технике. У разговору са њима сазнавали су о овој важној теми, али и сасвим иновативним начинима истраживања и стварања. Програм је организовао тим ЦПН-а који су водиле Јелена Јоксимовић и Мирјана Утвић, а у ком су биле и научне демонстраторке: Бранкица Аврамовска, Анђела Шабер, Наталија Наумовић, Јована Обрадовић, Милена Миловановић и научни демонстратор Филип Милетић. Тимови су формирани након првог сусрета са младима и они су затим формулисали и извели своје пројекте у периоду од месец дана.

У изузетно живој атмосфери, сваке суботе, али и радним данима, у Мејкерс спејсу користиле су се бушилице, циркулари, 3D штампачи, ласери, лемилице, четкице, темпере, чули су се куцање, тестерисање, смех и музика. Тимови су веома посвећено сарађивали, истраживали, стварали откривајући које се страшне и изванредне могућности отварају човечанству захваљујући вештачкој интелигенцији. Програм је у целости превазишао очекивања учесника, али и нас организатора, и покренуо лавину стваралачке енергије.

Настало је пет инсталација које говоре о: односу визуелних уметности и вештачке интелигенције (AI галерија); односу људске и вештачке интелигенције у музичком стваралаштву (Битка за хармонију); проблему прикупљања и коришћења наших личних података на друштвеним мрежама (Jane Doe’s data profile); емоцијама које друштвене мреже у нама изазивају, али и комбиновању виртуелне и аналогне визуализације (Дневник емоција); и коначно, развијен је и рад који се бави коришћењем вештачке интелигенције у видео-надзору и правом на приватност које је тиме угрожено (No privacy).

Изложба ових радова отворена је у оквиру постојеће изложбе art+sciencе Светови вештачке интелигенције23. октобра, као догађај којим је обележена завршница манифестације. Каталог изложбе art+science+makers lab-а можете пронаћи на овом линку. 

Остале активности