Шесто издање манифестације art+science

Шесто издање манифестације art+science

Шесто издање art+science програма Центра за промоцију науке, под слоганом „Светови вештачке интелигенције“, одржано је од 23. септембра до 23. октобра, у Музеју науке и технике у Београду, галерији Института Сервантес и Научном клубу Центра за промоцију науке.

Манифестација art+science током септембра и октобра публици у Београду представила је 13 радова насталих кроз интердисциплинарну сарадњу уметника, научника и других актера, који осветљавају и преиспитују неке од најважнијих тема данашњице кроз призму вештачке интелигенције. Овогодишњи програм под слоганом „Светови вештачке интелигенције“ заснован је на критичком и креативном сагледавању, читању и тумачењу вредности, система и могућности вештачке интелигенције, док је тематски оквир контекстуализован у радовима уметника који долазе из Данске, Шпаније, Аустрије, Немачке, Белгије, Француске, Велике Британије и САД.

Као и сваке године на манифестацији је представљен победнички рад националне селекције. У 2021. години ово је рад БИНЕМА, дугорочни пројекат кореографа Марка Милића, кроз који се савремени плес проучава у научном контексту. Рад је развијен у сарадњи са научним менторима из пројекта Clean Cadet, финансираног кроз први програм за вештачку интелигенцију Фонда за науку, др Јеленом Сливком и др Николом Лубурићем, са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. Овај плесни перформанс изведен је два пута током трајања манифестације.

Поред победничког рада националне АИ Лаб селекције, представљена су још два пројекта у продукцији ЦПН-а, Анатомија Фатберга и Woodiana.today. Ова јединствена научно-уметничка истраживања интердисциплинарних тимова које чине уметници и истраживачи из области машинског учења и заштите животне средине, обрађују тему загађења Дунава и доприноса који сви ми, као појединци, (не)свесно чинимо својим свакодневним поступцима. Рад woodiana.today је интерактивни сајт у виду експерименталног прогнозног сервиса који нуди посетиоцима одговоре на питања о будућности Дунава кроз низ спекулативних фабулација. Овај рад користи AI технологију за предвиђање концентрације загађујућих материја у површинским водама, на основу велике базе података коју су ауторке прикупиле од научних и других институција које прате стање Дунава.

Рад SKEENS шпанске уметнице Елисе Квесте био је представљен на две локације Галерији Института Сервантес и Музеју науке и технике. Овај рад истражује дигиталне отиске из перспективе памћења, коначности и афекта.

Кроз низ сусрете уметника, истраживача, филозофа и других стваралаца који развијају системе вештачке интелигенције или који их тумаче и представљају кроз своје аутентичне поетике, приступе и научне радове, серија AI разговора понудила je јединствени увид у теоријску позадину art+science пракси, као и представљених садржаја изложбе Светови вештачке интелигенције. У оквиру образовних програма овогодишње манифестације art+science спроведена је и посебна лабораторија намењена ђацима средњих школа у Србији под називом makers lab. Научно-уметнички радови које су млади направили у Мејкерс спејсу ЦПН-а и изложили на крају програма изненадили су и својом комплексношћу и квалитетом. 

Центар за промоцију науке и ове године је учествовао на Арс електроника фестивалу кроз Београдски врт. Арс електроника је кроз Кеплерове вртове био фестивал глобалног умрежавања подржан од стране 86 удружених партнера. Кроз умрежавање и дељење ови вртови су места идеја, инспирације, узора и импулса која покрећу на размишљање.

Остале активности