Арс Електроника: ЦПН на првом Универзитетском фестивалу у Линцу

Арс Електроника: ЦПН на првом Универзитетском фестивалу у Линцу

У септембру ове године, Арс Електроника и Универзитет „Јохан Кеплер“, реализовали су први Универзитетски фестивал у Линцу, који је окупио 100 младих људи из 43 државе, из различитих образовних и културних средина. Циљ овог фестивала био је да се сагледају могуће стратегије за промене дискурса образовања, а Центар за промоцију науке имао је два представника.

Док се у образовним институцијама још воде дискусије о променама које се дешавају на глобалном нивоу, млади широм света јасно их препознају и користе. Иницијативом Арс Електронике и Универзитета „Јохан Кеплер“, Универзитетски фестивал осмишљен је као догађај посвећен дискусији о променама, тј. како их подстаћи, одржати, предводити. Сто младих људи одабрано је да у току три недеље представи свој угао када је реч о овој теми, константно се враћајући на питање: шта је то што савремено образовање мора да искомуницира, и на који начин? Као дугогодишњи партнер Арс Електронике, Центар за промоцију науке добио је могућност да предложи потенцијалне учеснике, па су се тако у Линцу нашли научна демонстраторка Милена Миловановић и научни демонстратор Филип Милетић.

Програм у Линцу одвијао се и онлајн и уживо. Неки традиционални елементи едукације су задржани – предавачки блокови и Zoom састанци на којима се говорило о одређеној теми, што је већ постало уобичајена пракса у образовном процесу широм света.

Демонстратори су током трајања фестивала били део мултикултуралне заједнице што је допринело њиховом разумевању и перцепцији радова изложених у оквиру Арс Електронике. Неке од теме које се обрађиване јесу будућност становања, забаве, моде, права. Циркуларна економија, вештачка интелигенција, роботика и још много важних питања „одмотавани“ су у колаборацији са колегама из других региона, као и уз свесрдну подршку домаћина. Овај сусрет, у доба кризе изазване пандемијом, само је потврдио да су у домену образовања сви повезани и усмерени једни на друге.

Остале активности