Art+science+makers lab

Art+science+makers lab

U okviru obrazovnih programa ovogodišnje manifestacije art+science Svetovi veštačke  inteligencije sprovedena je i posebna laboratorija namenjena đacima srednjih škola u Srbiji pod nazivom art+science + makers lab, a u saradnji sa Fondacijom „Divac“. Ovaj deo programa doneo je novu energiju i ideje u Centar za promociju nauke, a naučno-umetnički radovi koje su mladi napravili u Mejkers spejsu i izložili na kraju programa iznenadili su i svojom kompleksnošću i kvalitetom. 

Oko dvadesetoro mladih ljudi iz različitih srednjih škola u Beogradu i Srbiji okupili su se oko teme veštačke inteligencije. Ovu temu istraživali su praveći interaktivne instalacije koje povezuju umetnička i naučna istraživanja. Povezuju eksperiment sa kritičkim osvrtom na društveno relevantne teme u vezi sa veštačkom inteligencijom. Tokom pet sedmica oni su se susreli sa autorskim timovima, čiji su radovi bili deo ovogodišnje art+science izložbe u Muzeju nauke i tehnike. U razgovoru sa njima saznavali su o ovoj važnoj temi, ali i sasvim inovativnim načinima istraživanja i stvaranja. Program je organizovao tim CPN-a koji su vodile Jelena Joksimović i Mirjana Utvić, a u kom su bile i naučne demonstratorke: Brankica Avramovska, Anđela Šaber, Natalija Naumović, Jovana Obradović, Milena Milovanović i naučni demonstrator Filip Miletić. Timovi su formirani nakon prvog susreta sa mladima i oni su zatim formulisali i izveli svoje projekte u periodu od mesec dana.

U izuzetno živoj atmosferi, svake subote, ali i radnim danima, u Mejkers spejsu koristile su se bušilice, cirkulari, 3D štampači, laseri, lemilice, četkice, tempere, čuli su se kucanje, testerisanje, smeh i muzika. Timovi su veoma posvećeno sarađivali, istraživali, stvarali otkrivajući koje se strašne i izvanredne mogućnosti otvaraju čovečanstvu zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Program je u celosti prevazišao očekivanja učesnika, ali i nas organizatora, i pokrenuo lavinu stvaralačke energije.

Nastalo je pet instalacija koje govore o: odnosu vizuelnih umetnosti i veštačke inteligencije (AI galerija); odnosu ljudske i veštačke inteligencije u muzičkom stvaralaštvu (Bitka za harmoniju); problemu prikupljanja i korišćenja naših ličnih podataka na društvenim mrežama (Jane Doe’s data profile); emocijama koje društvene mreže u nama izazivaju, ali i kombinovanju virtuelne i analogne vizualizacije (Dnevnik emocija); i konačno, razvijen je i rad koji se bavi korišćenjem veštačke inteligencije u video-nadzoru i pravom na privatnost koje je time ugroženo (No privacy).

Izložba ovih radova otvorena je u okviru postojeće izložbe art+science Svetovi veštačke inteligencije23. oktobra, kao događaj kojim je obeležena završnica manifestacije. Katalog izložbe art+science+makers lab-a možete pronaći na ovom linku. 

Ostale aktivnosti