Art & Science у Линцу

Art & Science у Линцу

Центар за промоцију науке учествовао је 8. и 9. јула у жирирању ЕСА позива у оквиру пројекта Art & Science[:]

AE2

У оквиру пројекта ”Европска мрежа дигиталне уметности и науке”  (European Digital Art and Science Network), центар Арс електроника из Линца (на слици) био је 8. и 9. јула домаћин састанка жирија који је одлучивао о додели награде за резиденцијални боравак и продукцију уметничког рада у оквиру сарадње са Европском свемирском агенцијом (ЕСА). Испред Центра за промоцију науке, члан жирија је био Добривоје Лале Ерић, руководилац пројекта за Србију.

На отворени позив пројекта пријавило се око 140 уметника који су се борили за освајање једномесечног боравка у центру ESTEC (European Space Research and Technology Centre), који се налази у градићу Нордвијк у Холандији. У најужи избор ушла су три приспела концепта сасвим различитих поетика и тематских модела, а победник ће бити званично проглашен крајем овог месеца.

На последњи отворени позив пројекта пријавило се троје уметника из Србије – Александра Васовић, Огњен Станковић и Богдан Стефановић. Нико од ових уметника није ушао у најужи избор. Међутим, Богдан Стефановић, победник националне селекције пројекта за Србију за 2015. годину, ушао је у други круг, међу 15 најбољих радова. Тиме је поновио успех Александре Јованић и Исидоре Тодоровић, које су прошле прву селекцију позива за Јужну европску опсерваторију 2015. године.

ESA_water_mission

Европска мрежа дигиталне уметности и науке је финансирана кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Координатор пројекта је Арс електроника, а поред ЦПН, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ЏиВи арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Четири првонаграђена пројекта у оквиру четири отворена позива добијају једномесечну резиденцију и менторски рад у највећим научним установама Европе. У питању су Јужна европска опсерваторија (ESO) у Чилеу, Европска свемирска агенција (ESA) и ЦЕРН. Пројекти се затим реализују у оквиру FutureLab-а Арс електронике, пре него што се премијерно прикажу на Арс електроника фестивалу у Линцу.

Истражите више о пројекту Art & Science

Остале активности