Art & Science u Lincu

Art & Science u Lincu

Centar za promociju nauke učestvovao je 8. i 9. jula u žiriranju ESA poziva u okviru projekta Art & Science[:]

AE2

U okviru projekta ”Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke”  (European Digital Art and Science Network), centar Ars elektronika iz Linca (na slici) bio je 8. i 9. jula domaćin sastanka žirija koji je odlučivao o dodeli nagrade za rezidencijalni boravak i produkciju umetničkog rada u okviru saradnje sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA). Ispred Centra za promociju nauke, član žirija je bio Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac projekta za Srbiju.

Na otvoreni poziv projekta prijavilo se oko 140 umetnika koji su se borili za osvajanje jednomesečnog boravka u centru ESTEC (European Space Research and Technology Centre), koji se nalazi u gradiću Nordvijk u Holandiji. U najuži izbor ušla su tri prispela koncepta sasvim različitih poetika i tematskih modela, a pobednik će biti zvanično proglašen krajem ovog meseca.

Na poslednji otvoreni poziv projekta prijavilo se troje umetnika iz Srbije – Aleksandra Vasović, Ognjen Stanković i Bogdan Stefanović. Niko od ovih umetnika nije ušao u najuži izbor. Međutim, Bogdan Stefanović, pobednik nacionalne selekcije projekta za Srbiju za 2015. godinu, ušao je u drugi krug, među 15 najboljih radova. Time je ponovio uspeh Aleksandre Jovanić i Isidore Todorović, koje su prošle prvu selekciju poziva za Južnu evropsku opservatoriju 2015. godine.

ESA_water_mission

Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke je finansirana kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije. Koordinator projekta je Ars elektronika, a pored CPN, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

Četiri prvonagrađena projekta u okviru četiri otvorena poziva dobijaju jednomesečnu rezidenciju i mentorski rad u najvećim naučnim ustanovama Evrope. U pitanju su Južna evropska opservatorija (ESO) u Čileu, Evropska svemirska agencija (ESA) i CERN. Projekti se zatim realizuju u okviru FutureLab-a Ars elektronike, pre nego što se premijerno prikažu na Ars elektronika festivalu u Lincu.

Istražite više o projektu Art & Science

Ostale aktivnosti