Централна M3 изложба

Централна M3 изложба

Централна интерактивна изложба М3 отворена је у галерији НАМА у центру Београда од 10 часова до 22 часа 

У оквиру манифестације „Мај месец математике“ коју по други пут организују Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ,  30. априла је отворена Централна интерактивна математичка изложба.

Изложба је отворена у Галерији Робне куће Београд у Кнез Михаиловој улици 5 и трајаће до 29. маја. Радно време Галерије је сваког дана од 10 до 22 сата. Улаз је слободан.

Научнопопуларна манифестација „Мај месец математике“, коју , званично је отворена дан раније у САНУ, одржава се у 20 градова Србије и обухвата богат програм изложби, радионица, предавања, трибина, филмова…

На отварању Централне изложбе су говорили Александра Дрецун, директорка ЦПН и др Зоран Марковић, директор Математичког института САНУ. Посетиоце Галерије су посебно поздравили француски амбасадор Франсоа Гзавије Денио, као и директорка Италијанског института.

Игра са математиком за посетиоце почиње већ испред галерије у Кнез Михаиловој улици, где су постављени чувени бицикл са точковим у облику квадрата – коцкоцикл, као и Математички лавиринт и Путујући трговац.

Унутар Галерије, посетиоци су у прилици да се са математиком сусретну кроз забаву и игру, уз бројне нове интерактивне експонате као што су Матеморфозе, Конусни пресеци, Ротоедри, Црталица, 3Д штампач, Матемравињак, као и бројни други.

Поред тога, посетиоци могу да гласају за најлепшу математички формулу, али и да покушају да открију Да Винчијев код, односно златни пресек, упоређујући се са Витривијанским човеком.

Посебна поставка Математика и природа, реализована уз помоћ Природњачког музеја, приказује разноврсне облике у живом свету у којима се могу истражити математички објекти.

Једна од најважнијих поставки на овогодишњем „Мају месецу математике“ су  Леонардови полиедри. Ову поставку чини 40 геометријских тела израђених по скицама Леонарда да Винчија, које је конструисао Недељко Аџић. Ову поставку ЦПН је реализовао уз подршку Италијанског института.

На захтев посетилаца сајта Елементаријум, у оквиру Галерије изложени су и најпопуларнији експонати са прошлогодишњег „Маја месеца математике“.

У простору Галерије, ЦПН је организовао бројне интерактивне радионице за школарце, али и за старије посетиоце.

У оквиру „Маја месеца математике“ овде се од 7. маја се свакодневно од 18 часова одржавају научнопопуларна математичка предавања и трибине. Филмски програм се премијерно емитује о 20 сати.

Овогодишњу манифестацију обележило је и објављивање књиге „Жива теорема“ једног од најпознатијих математичара данашњице, Седрика Виланија, који је као гост ЦПН-а и Француског института 29. априла одржао предавање у Свечаној сали САНУ.

Истражите више на сајту m3.rs

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

 

Tags

Остале активности