ЦПН трибина о биоетици

ЦПН трибина о биоетици

Највећи биоетичари данашњице разговарали су на трибини ЦПН-а о коришћењу лекова у сврху побољшања људи, о избору и слободи 

Упоредо са манифестацијом ”Мај месец математике”, Центар за промоцију науке у сарадњи са Центром за биоетичке студије Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду организовао је трибину о једној од најактуелних тема савремене биоетике.

На ЦПН трибини ”Да ли побољшавати људе” први пут су се јавно суочили Џон Херис и Џулијан Савулеску, два највећа мислиоца наше епохе. Два супротстваљена ауторитета у овој области своје ставове су изнели на отвореној трибини која је организована на маргини стручне конференције Побољшање: когнитивно, морално и побољшање расположења, која је одржана од 14. до 16. маја у Хотелу Парк.

 

Да ли смо на прагу епохе где ће се процес унапређења и образовања преместити у тело људи?

Чувени британски филозоф и биоетичар, Џон Херис (1945) спада у ауторе који сматрају да је когнитивно унапређење људи „наша морална дужност“. Аутори окупљени око оваквог става верују да ће когнитивно побољшање створити паметниjи, а самим тим и моралнији соj људи.

Са друге стране, Џулијан Савулеску (1963) је румунско-аустралијски филозоф и биоетичар који сматра да повећање сазнаjних способности не ствара нужно моралниjе људе. Поборници ове школе верују да су биоетичка побољшања сувише опасна и да воде ка коначном уништењу људске врсте.

Трибина „Да ли побољшавати људе лековима“ одржана је у среду 15. маја у 18 часова. Трибина је организована у галеријском простору Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој 5, у Сали за предавања Централне математичке изложбе.

Остале активности