ЦЕРН за матуранте

ЦЕРН за матуранте

Уз подршку ЦПН-а, српски физичари организовали „ЦЕРН-ов међународни час“ у Београду и Новом СадуУченици средњих школа и ове године су имали прилику да анализирају податке са експеримената на Великом хадронском сударачу (LHC), највећем акцелератору на свету, смештеном у Европској организациjи за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом, уз подршку Центра за промоцију науке, организовала је „ЦЕРН-ов међународни час“ (masterclass) у понедељак, 18. марта, на Физичком факултету у Београду. Два дана раније, 16. марта, иста манифестација организована је и на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

На иницијативу др Петра Аџића са Физичког факулета у Београду, међународни час се организује већ пети пут, а ЦПН је манифестацију подржао и претходне године.

Током фебруара и марта, више од 9000 ученика из 37 земаља широм света учествује у овој популарној међународној манифестацији.

Овогодишњи Masterclass специфичан је и по томе што ће се посредством видео линка ученицима и истраживачима обратити научници из чак 160 института и универзитета.

У Србији Међународни час похађају га најуспешнији ђаци четвртог разреда средњих школа. Међународни час пружа ученицима могућност да осете чари анализе реалних експерименталних података.

Основна идеја овог научнообразовног и интерактивног програма је да омогући ученицима увид у прави истраживачки рад којим се баве физичари честица.

СРБИЈА У ЦЕРН-у

Србија је у jануару 2012. године постала придружена чланица ЦЕРН-а. Реагујући на велико интересовање грађана за ЦЕРН, а посебно за откриће Хигсовог бозона, ЦПН је током претходних годину дана организовао више трибина и предавања о физици честица. Уз то, заједно са Комисијом за сарадњу са ЦЕРН-ом, у октобру 2012. године, ЦПН је организовао изузетно посећену изложбу „ЦЕРН у Србији„.

 

Tags

Остале активности