Climateurope2 – Први радни састанак конзорцијума новог пројекта у ком је ЦПН један од партнера

Climateurope2 – Први радни састанак конзорцијума новог пројекта у ком је ЦПН један од партнера

Пројекат под називом Climateurope2, у ком је ЦПН један од партнера, а трајаће до фебруара 2027. године, отпочео је успешним састанком, који је окупио партнере из конзорцијума и релевантне заинтересоване стране у Лећу, Италија

 Пројекат Climateurope2 има циљ да развије процедуре за стандардизацију климатских сервиса и пружи подршку развоју заједнице корисника ових сервиса. Коришћење климатских података на ефективан и правовремен начин је кључно за брз одговор на тренутно стање изазвано климатским променама. Климатски сервиси нам омогућавају да климатске податке користимо за информисано доношење одлука како бисмо смањили одређене ризике и искористили могућности за бољу адаптацију на климатске промене.

Центар за промоцију науке ће у пројекту Climateurope2 водити пакет у оквиру кога се ради на креирању европске заједнице корисника климатских сервиса. Све планиране активности усмерене су ка умрежавању и непосредном ангажману заједнице како би се успоставила процедура стандардизације као и отворености и доступности климатских сервиса. Центар такође организује јавне програме посвећене климатским истраживањима у 10 земаља Југоисточне Европе, као иновативни приступ ширењу заједнице корисника климатских сервиса. У оквиру пројекта ће бити приказани и уметничко-научни, интердисциплинарни пројекти креирани кроз јавне позиве за сарадњу уметника и научника уз коришћење климатских сервиса.

Пројекат Climateurope2, који ће трајати до фебруара 2027, отпочео је успешним састанком, који је окупио партнере из конзорцијума и релевантне заинтересоване стране. Почетни радни састанак одржан је 27. и 28. септембра 2022. у Лећу, Италија. Домаћин догађаја био је Евро-медитерански центар за климатске промене (Euro-Mediterranean Center on Climate ChangeCMCC), а састанку је присуствовало више од 90 људи из 13 земаља. Два дана сусрета обележио је рад у специјализованим групама за различите радне пакете са посебним освртом на правичну стандардизацију климатских сервиса, иновацијама у овој области и како координисати и ангажовати заједницу корисника и пружалаца климатских сервиса у Европи и шире.

Посебно треба истаћи инспиративно предавање које је одржао др Роџер Стрит, истраживач-сарадник Института за промене животне средине (Environmental Change Institute) са Универзитета Оксфорд, на тему „Преиспитивање ланца вредности климатских сервиса“.

Први састанак конзорцијума је омогућио плодне дискусије, док су учесници могли да допринесу заједничкој визији у вези са главним пројектним питањима и да планирају следеће кораке које треба предузети како би се испунили амбициозни циљеви пројекта Climateurope2.

Остале активности