Climateurope2 – Prvi radni sastanak konzorcijuma novog projekta u kom je CPN jedan od partnera

Climateurope2 – Prvi radni sastanak konzorcijuma novog projekta u kom je CPN jedan od partnera

Projekat pod nazivom Climateurope2, u kom je CPN jedan od partnera, a trajaće do februara 2027. godine, otpočeo je uspešnim sastankom, koji je okupio partnere iz konzorcijuma i relevantne zainteresovane strane u Leću, Italija

 Projekat Climateurope2 ima cilj da razvije procedure za standardizaciju klimatskih servisa i pruži podršku razvoju zajednice korisnika ovih servisa. Korišćenje klimatskih podataka na efektivan i pravovremen način je ključno za brz odgovor na trenutno stanje izazvano klimatskim promenama. Klimatski servisi nam omogućavaju da klimatske podatke koristimo za informisano donošenje odluka kako bismo smanjili određene rizike i iskoristili mogućnosti za bolju adaptaciju na klimatske promene.

Centar za promociju nauke će u projektu Climateurope2 voditi paket u okviru koga se radi na kreiranju evropske zajednice korisnika klimatskih servisa. Sve planirane aktivnosti usmerene su ka umrežavanju i neposrednom angažmanu zajednice kako bi se uspostavila procedura standardizacije kao i otvorenosti i dostupnosti klimatskih servisa. Centar takođe organizuje javne programe posvećene klimatskim istraživanjima u 10 zemalja Jugoistočne Evrope, kao inovativni pristup širenju zajednice korisnika klimatskih servisa. U okviru projekta će biti prikazani i umetničko-naučni, interdisciplinarni projekti kreirani kroz javne pozive za saradnju umetnika i naučnika uz korišćenje klimatskih servisa.

Projekat Climateurope2, koji će trajati do februara 2027, otpočeo je uspešnim sastankom, koji je okupio partnere iz konzorcijuma i relevantne zainteresovane strane. Početni radni sastanak održan je 27. i 28. septembra 2022. u Leću, Italija. Domaćin događaja bio je Evro-mediteranski centar za klimatske promene (Euro-Mediterranean Center on Climate ChangeCMCC), a sastanku je prisustvovalo više od 90 ljudi iz 13 zemalja. Dva dana susreta obeležio je rad u specijalizovanim grupama za različite radne pakete sa posebnim osvrtom na pravičnu standardizaciju klimatskih servisa, inovacijama u ovoj oblasti i kako koordinisati i angažovati zajednicu korisnika i pružalaca klimatskih servisa u Evropi i šire.

Posebno treba istaći inspirativno predavanje koje je održao dr Rodžer Strit, istraživač-saradnik Instituta za promene životne sredine (Environmental Change Institute) sa Univerziteta Oksford, na temu „Preispitivanje lanca vrednosti klimatskih servisa“.

Prvi sastanak konzorcijuma je omogućio plodne diskusije, dok su učesnici mogli da doprinesu zajedničkoj viziji u vezi sa glavnim projektnim pitanjima i da planiraju sledeće korake koje treba preduzeti kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi projekta Climateurope2.

Ostale aktivnosti