ЦПН-а на радионици „Технолошка решења за дигиталну трансформацију, IoT и индустрију 4.0“ у оквиру конференције NanoInnovation 2022

ЦПН-а на радионици „Технолошка решења за дигиталну трансформацију, IoT и индустрију 4.0“ у оквиру конференције NanoInnovation 2022

Центар за промоцију науке представио је своје активности на радионици „Технолошка решења за дигиталну трансформацију, IoT и индустрију 4.0“ у оквиру конференције NanoInnovation 2022, која je одржана у Риму у хибридној форми, 22. септембра.

 Развој, пројектовање, производња и коришћење микро и нано електронских технологија је кључни фактор који омогућава компанијама да искористе могућности које нуди дигитална трансформација и Индустрија 4.0. Неопходан је интегрисани и вишесекторски приступ да би се искористиле предности ових технологија у настајању. Неопходна је сарадња између истраживача, инжењера, програмера и иновативних малих и средњих предузећа да би се развиле нове апликације које одговарају потребама корисника и покрећу нова тржишта.

Конференција је део IPCEI (Important Projects of Common European Interest) Microelectronics, велике европске иницијативе, чији је циљ повећање производних и иновативних капацитета Европе у области полупроводника. Фокус је био на пет области примене: енергетски ефикасни чипови, енергетски полупроводници, паметни сензори, напредна оптичка опрема, нови материјали.

Радионица је пружила прилику компанијама, истраживачким центрима и универзитетима да науче о достигнућима микроелектронике и да се повежу са кључним играчима у овој области на националном нивоу и у ЕУ.

Остале активности