НАУЧНИ КАФЕ „ЕТИКА И ДИГИТАЛНА ПРОШИРЕНА РЕАЛНОСТ“

НАУЧНИ КАФЕ „ЕТИКА И ДИГИТАЛНА ПРОШИРЕНА РЕАЛНОСТ“

У уторак, 20. септембра, одржан је први научни кафе о етичким изазовима нових технологија који је Центар за промоцију науке реализовао у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, у склопу међународног пројекта TechEthos.

Учесници кафеа „Етика и дигитална проширена реалност“ у РТС Клубу били су др Машан Богдановски, ванредни професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду и Филип Банковић, извршни директор за развој иностраних тржишта и извршни директор за развој технологија компаније „Roaming Networks“, док је разговор модерирао Иван Умељић из Центра за промоцију науке, национални координатор пројекта TechEthos.

Публика која је у потпуности испунила просторије РТС клуба у Светогорској улици, током 90 минута програма, имала је прилику да од врсних стручњака сазна више информација о дигиталној проширеној реалности, упозна се са појмом имерзивности, али и да постави питања и укључи се у полемику у вези са етичким проблемима проузрокованих развојем технологије дигиталне проширене реалности, употребом дигиталних асистената и сличних програма за обраду природног језика.

Други научни кафе одржава се 21. септембра од 17 часова, тема је „Етика и климатски инжењеринг“, а гости РТС клуба о овој теми моћи ће да поразговарају са др Владимиром Ђурђевићем, ванредним професором метеорологије на Физичком факултету Универзитета у Београду и др Мајом Ћирић, награђиваном независном кустоскињом  и уметничком критичарком. Модератор другог научног кафеа је др Петар Лаушевић из Центра за промоцију науке.

Фотографије: Марко Рисовић

Остале активности