Најбољи примери праксе у раду са ЕУ пројектима

Најбољи примери праксе у раду са ЕУ пројектима

Центар за промоцију науке и Електротехнички факултет су 6. и 7. септембра 2022. године организовали догађај ЕARМА- BESTPRAC Thematic group Meeting у просторијама Електротехничког факултета

120 учесника из 29 земаља, према ускостручној опредељености, учествовало је на сесијама из области финансија, правно-административе регулативе и осталим темама од значаја за имплементацију ЕУ пројекат (Open science, Gender equality, Impact, Dissemination and Explanation of project results), на догађају који је организован на Електротехничком факултету 6. и 7. септембра.

Центар за промоцију науке је организовао  овај скуп у сарадњи са Електротехничким факултетом, уз подршку EARMA (European Association of Research Managers and Administrators), док је Министарство просвете, науке и технолошког развоја препознало његов значај. Тим поводом, скупу су се обратили помоћник министра, др Александар Јовић, декан ЕТФ-а, проф. др Дејан Гвоздић и директор Центра за промоцију науке, др Марко Крстић.

Након веома успешних виртуелних састанака, BESTPRAC састанци настављају да буду отворен и инклузиван простор за размену најбољих пракси међу стручњацима. Циљ оваквих окупљања је пружање смерница за најрелевантније теме које је идентификовала RMA (Research Management and  Administration) заједница.

Др Александар Јовић је отворио скуп изразима захвалности за концепт узајамног размењивања искустава у овој области. Он је поздравио скуп у име министра, Бранка Ружића, и истакао да свако ко се бави научним истраживањима, нарочито на интернационалном нивоу у протеклих неколико година, може да препозна значај и потребу за стручном подршком приликом имплементације финансијских, правно-административних и других захтева донатора код научно-истраживачких пројеката. Као што су, уосталом, учесници ове конференције.

Проф. др Дејан Гвоздић је истакао да руководство ЕТФ-а разуме изузетан значај RMA мрежа као неизоставног сегмента при реализацији научно-истраживачких пројеката, уз наду да ће овај и слични скупови омогућити додатно усавршавање и повезивање RMA стручњака на националном и европском нивоу. Као крајњи циљ свега тога, постоји намера да ЕТФ прошири међународну сарадњу са свим заинтересованим научним институцијама из Европе.

Директор Центра за промоцију науке, др Марко Крстић рекао је да је агенда иннституције испред које стоји остала доследна једном и најважнијем циљу, од дана оснивања, а то је да промовише науку што ширем аудиторијуму. Све то не би било изводљиво да научни истраживачи немају подршку и усмеравање учесника оваквог скупа.

 

Остале активности