Najbolji primeri prakse u radu sa EU projektima

Najbolji primeri prakse u radu sa EU projektima

Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet su 6. i 7. septembra 2022. godine organizovali događaj EARMA- BESTPRAC Thematic group Meeting u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta

120 učesnika iz 29 zemalja, prema uskostručnoj opredeljenosti, učestvovalo je na sesijama iz oblasti finansija, pravno-administrative regulative i ostalim temama od značaja za implementaciju EU projekat (Open science, Gender equality, Impact, Dissemination and Explanation of project results), na događaju koji je organizovan na Elektrotehničkom fakultetu 6. i 7. septembra.

Centar za promociju nauke je organizovao  ovaj skup u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, uz podršku EARMA (European Association of Research Managers and Administrators), dok je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo njegov značaj. Tim povodom, skupu su se obratili pomoćnik ministra, dr Aleksandar Jović, dekan ETF-a, prof. dr Dejan Gvozdić i direktor Centra za promociju nauke, dr Marko Krstić.

Nakon veoma uspešnih virtuelnih sastanaka, BESTPRAC sastanci nastavljaju da budu otvoren i inkluzivan prostor za razmenu najboljih praksi među stručnjacima. Cilj ovakvih okupljanja je pružanje smernica za najrelevantnije teme koje je identifikovala RMA (Research Management and  Administration) zajednica.

Dr Aleksandar Jović je otvorio skup izrazima zahvalnosti za koncept uzajamnog razmenjivanja iskustava u ovoj oblasti. On je pozdravio skup u ime ministra, Branka Ružića, i istakao da svako ko se bavi naučnim istraživanjima, naročito na internacionalnom nivou u proteklih nekoliko godina, može da prepozna značaj i potrebu za stručnom podrškom prilikom implementacije finansijskih, pravno-administrativnih i drugih zahteva donatora kod naučno-istraživačkih projekata. Kao što su, uostalom, učesnici ove konferencije.

Prof. dr Dejan Gvozdić je istakao da rukovodstvo ETF-a razume izuzetan značaj RMA mreža kao neizostavnog segmenta pri realizaciji naučno-istraživačkih projekata, uz nadu da će ovaj i slični skupovi omogućiti dodatno usavršavanje i povezivanje RMA stručnjaka na nacionalnom i evropskom nivou. Kao krajnji cilj svega toga, postoji namera da ETF proširi međunarodnu saradnju sa svim zainteresovanim naučnim institucijama iz Evrope.

Direktor Centra za promociju nauke, dr Marko Krstić rekao je da je agenda innstitucije ispred koje stoji ostala dosledna jednom i najvažnijem cilju, od dana osnivanja, a to je da promoviše nauku što širem auditorijumu. Sve to ne bi bilo izvodljivo da naučni istraživači nemaju podršku i usmeravanje učesnika ovakvog skupa.

 

Ostale aktivnosti