НАУЧНИ КАФЕ „ЕТИКА И КЛИМАТСКИ ИНЖЕЊЕРИНГ“

НАУЧНИ КАФЕ „ЕТИКА И КЛИМАТСКИ ИНЖЕЊЕРИНГ“

У среду, 21. септембра 2022. године, одржан је други научни кафе о етичким изазовима нових технологија који је Центар за промоцију науке реализовао у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, у склопу међународног пројекта TechEthos.

Кафе је насловљен „Етика и климатски инжењеринг“, а гости РТС клуба о овој теми могли су да поразговарају са др Владимиром Ђурђевићем, ванредним професором метеорологије на Физичком факултету Универзитета у Београду и др Мајом Ћирић, награђиваном независном кустоскињом  и уметничком критичарком. Модератор другог научног кафеа био је др Петар Лаушевић из Центра за промоцију науке.

Присутни у РТС клубу имали су прилику да погледају филм „Угљеник и заточеништво“ из 2020. године, аустријског уметника и активисте Оливера Реслера. Филм је снимљен на локацији највећег светског постројења за тестирање технологија прикупљања угљеника Технолошком центру Монгстад у Норвешкој и кроз разговоре са експертима, радницима постројења и климатским активистима покреће бројна етичка питања која се тичу нових технологија.

Први научни кафе одржан је дан раније, на истом месту, а тема је била „Етика и дигитална проширена реалност“. Учесници кафеа „Етика и дигитална проширена реалност“ у РТС Клубу били су др Машан Богдановски, ванредни професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду и Филип Банковић, извршни директор за развој иностраних тржишта и извршни директор за развој технологија компаније „Roaming Networks“, док је разговор модерирао Иван Умељић из Центра за промоцију науке, национални координатор пројекта TechEthos.

Научни кафеи о етичким изазовима нових технологија организују се у оквиру међународног пројекта TechEthos (Horizon 2020) и део су програма јавних активности у шест држава чији је циљ да поспеше дијалог између науке и друштва. Овакви догађаји, осим у Србији, током септембра реализоваће се и у Аустрији, Чешкој, Румунији, Шпанији и Шведској.

Фотографије: Марко Рисовић

Остале активности