NAUČNI KAFE „ETIKA I KLIMATSKI INŽENJERING“

NAUČNI KAFE „ETIKA I KLIMATSKI INŽENJERING“

U sredu, 21. septembra 2022. godine, održan je drugi naučni kafe o etičkim izazovima novih tehnologija koji je Centar za promociju nauke realizovao u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, u sklopu međunarodnog projekta TechEthos.

Kafe je naslovljen „Etika i klimatski inženjering“, a gosti RTS kluba o ovoj temi mogli su da porazgovaraju sa dr Vladimirom Đurđevićem, vanrednim profesorom meteorologije na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dr Majom Ćirić, nagrađivanom nezavisnom kustoskinjom  i umetničkom kritičarkom. Moderator drugog naučnog kafea bio je dr Petar Laušević iz Centra za promociju nauke.

Prisutni u RTS klubu imali su priliku da pogledaju film „Ugljenik i zatočeništvo“ iz 2020. godine, austrijskog umetnika i aktiviste Olivera Reslera. Film je snimljen na lokaciji najvećeg svetskog postrojenja za testiranje tehnologija prikupljanja ugljenika Tehnološkom centru Mongstad u Norveškoj i kroz razgovore sa ekspertima, radnicima postrojenja i klimatskim aktivistima pokreće brojna etička pitanja koja se tiču novih tehnologija.

Prvi naučni kafe održan je dan ranije, na istom mestu, a tema je bila „Etika i digitalna proširena realnost“. Učesnici kafea „Etika i digitalna proširena realnost“ u RTS Klubu bili su dr Mašan Bogdanovski, vanredni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Filip Banković, izvršni direktor za razvoj inostranih tržišta i izvršni direktor za razvoj tehnologija kompanije „Roaming Networks“, dok je razgovor moderirao Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke, nacionalni koordinator projekta TechEthos.

Naučni kafei o etičkim izazovima novih tehnologija organizuju se u okviru međunarodnog projekta TechEthos (Horizon 2020) i deo su programa javnih aktivnosti u šest država čiji je cilj da pospeše dijalog između nauke i društva. Ovakvi događaji, osim u Srbiji, tokom septembra realizovaće se i u Austriji, Češkoj, Rumuniji, Španiji i Švedskoj.

Fotografije: Marko Risović

Ostale aktivnosti