Ја волим Дунав

Ја волим Дунав

Десетодневном манифестацијом „Ја волим Дунав“, одржаном од 20. до 30. јуна, ЦПН обележио овогодишњи Дан Дунава 

У павиљону у Кнез Михаиловој улици, од 20. до 30. јуна,  Центар за промоцију науке је организовао манифестацију „Ја волимДунав“, којом је обележен овогодишњи Дан Дунава, који се иначе у подунавским земљама обележава сваког 29. јуна.

Манифестација је организована у сарадњи са Министарством пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, односно са Републичком дирекциjом за воде која већ годинама руководи свим активностима којима наша земља обележава Дан Дунава. Након што је обележио Дан вода 22. марта, ЦПН се у склопу обележавања Године вода придружио организаторима ове манифестације.

Манифестација „Ја волим Дунав“ привукла је огромну пажњу малишана, али и других шетача који су пролазећи Кнез Михаиловом улицом посетили павиљон Центра. У самом павиљону су дежурали запослени демонстратори Центра за промоцију науке, али и бројни волонтери, који су пролазницима са научне стране осветлили Дунав и значај воде.

Дан Дунава, 29. јун

Река Дунав, некада граница Римског царства, данас је дом милионима људи који живе у земљама дунавског слива. Са површином већом од 800.000 квадратних километара, слив Дунава заузима око десет одсто континенталне Европе. Међународна комисија за заштиту реке Дунав (ICPDR) донела је одлуку о годишњој прослави Дана Дунава, која се, почев од 2004. године, одржава сваког 29. јуна. Национални координатор свих активности при ICPDR-у за Србиjу jе Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, односно Републичка дирекциjа за воде.

Пред самим павиљоном је постављена импресивна изложба фотографија Дунава и његовог приобаља из ваздуха, рад чувеног српског фотографа Драгољуба Замуровића, који је своју изложбу бесплатно уступио грађанима Београда, Србије и Подунавља.

Поред посматрања Замуровићеве изложбе, сви посетиоци, а нарочито они најмлађи, могли су да учествују у бројним радионицама из археологије, биологије и физике, али и да исцртавају ток Дунава, испитују чистоћу његових вода, изучавају биодиверзитет дунавског слива и упознају се са главним обележјима историјских и археолошких знаменитости са мапе Дунава.

 

Истражите више на Елементаријуму

Истражите више на ЦПН сајту Година вода

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

Остале активности