Прехрамбене иновације

Прехрамбене иновације

На студентском такмичењу Еcotrophelia, одржаном на Пољопривредном факултету уз подршку ЦПН-а, награду добио прехрамбени производ од малине

Награду за најбољи иновативни прехрамбени производ, која је додељена победнику такмичења Еcotrophelia, одржаном 18. jула, на Пољопривредном факултету у Београду, добио је тим студената управо овог факултета, за свој производ од малине Sparkberry.

Организатор овог такмичења је Удружење прехрамбених технолога Србије, а један од покровитеља је и Центар за промоцију науке.

Sparkberry је пиће од малине, без адитива и вештачких боја, са ниским процентом алкохолa. Његов укус подсећа на шампањац и сајдер (алкохолно пиће од јабуке), а цена једне боце на тржишту била би један евро.

Производ је идеја Јоване Вундук, Радована Ђорђевића и Стеве Левића, а титулу најбољег добио је у конкуренцији осам финалних производа спремних за продају и излазак на тржиште.

Жири, састављен од професора Пољопривредног факултета и представника познатих компанија из области прехрамбене индустрије, попут „Бамбија“ и „Имлека“, имали су изузетно тежак задатак да оцене тимове, њихове презентације и крајњи резултат.

На Еcotropheli-ји представљени су, између осталих, и хлеб од хељдиног брашна, иновативни воћни јогурт, мафини од најфинијих природних састојака, кобасице са биљком подубицом и џем са гођи бобицама.

Идеја овог такмичења је промовисање студентске иновативности и креативности, стварање нових екоиновативних производа заснованих на студентским идејама и њихов пласман на светском тржишту.

Победник националног такмичења аутоматски постаје представник Србије на европској смотри најбољих тимова, Ecotrophelia Europe, која ће ове године бити одржана од 6. до 8. октобра у Келну, у Немачкој, у оквиру највећег светског сајма хране ANUGA.

Истражите више у видео прилогу ”Зелена храна” на Елементаријуму.

 

Tags

Остале активности