Prehrambene inovacije

Prehrambene inovacije

Na studentskom takmičenju Ecotrophelia, održanom na Poljoprivrednom fakultetu uz podršku CPN-a, nagradu dobio prehrambeni proizvod od maline

Nagradu za najbolji inovativni prehrambeni proizvod, koja je dodeljena pobedniku takmičenja Ecotrophelia, održanom 18. jula, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dobio je tim studenata upravo ovog fakulteta, za svoj proizvod od maline Sparkberry.

Organizator ovog takmičenja je Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije, a jedan od pokrovitelja je i Centar za promociju nauke.

Sparkberry je piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa niskim procentom alkohola. Njegov ukus podseća na šampanjac i sajder (alkoholno piće od jabuke), a cena jedne boce na tržištu bila bi jedan evro.

Proizvod je ideja Jovane Vunduk, Radovana Đorđevića i Steve Levića, a titulu najboljeg dobio je u konkurenciji osam finalnih proizvoda spremnih za prodaju i izlazak na tržište.

Žiri, sastavljen od profesora Poljoprivrednog fakulteta i predstavnika poznatih kompanija iz oblasti prehrambene industrije, poput „Bambija“ i „Imleka“, imali su izuzetno težak zadatak da ocene timove, njihove prezentacije i krajnji rezultat.

Na Ecotropheli-ji predstavljeni su, između ostalih, i hleb od heljdinog brašna, inovativni voćni jogurt, mafini od najfinijih prirodnih sastojaka, kobasice sa biljkom podubicom i džem sa gođi bobicama.

Ideja ovog takmičenja je promovisanje studentske inovativnosti i kreativnosti, stvaranje novih ekoinovativnih proizvoda zasnovanih na studentskim idejama i njihov plasman na svetskom tržištu.

Pobednik nacionalnog takmičenja automatski postaje predstavnik Srbije na evropskoj smotri najboljih timova, Ecotrophelia Europe, koja će ove godine biti održana od 6. do 8. oktobra u Kelnu, u Nemačkoj, u okviru najvećeg svetskog sajma hrane ANUGA.

Istražite više u video prilogu ”Zelena hrana” na Elementarijumu.

 

Tags

Ostale aktivnosti