ЦПН трибина о AI

ЦПН трибина о AI

На јунској ЦПН трибини се говорило о будућности вештачке интелигенције

Центар за промоцију науке у сарадњи са Студентским културним центром, у уторак, 18. јуна организовао је трибину са врло актуелном темом „Будућност вештачке интелигенције“. Овога пута недоумице око тога колико је вештачка интелигенција реалност а колико тема научно-фантастичне литературе покушали су да разграниче стручњаци из области роботике, филозофије и трансхуманизма.

Да ли је човек машина коју је могуће прекопирати или још провокативније: да ли машине могу имати свест, те да ли је вештачка интелигенција остварива у Србији, су само нека од питања којима се бавила трибина ”Будућност вештачке интелигенције”.

Полазећи из различитих почених позиција, учесници трибине су били у прилици да укажу на одређене феномене наступајуће вештачке интелигенције у области роботике, етике и филозофије.Учесници трибине били су Проф. др Милан М. Ћирковић, трансхуманиста, др Срђан Станковић, роботичар и Миљана Милојевић, филозофкиња.

Трибину је водила Марија Николић из Центра за промоцију науке.

Учесници трибине сложили су се око два потенцијална правца развоја вештачке интелигенције: а) остаје велики посао да се уради пре него што боља-од-људске интелигенција дође до машина; б) да до експлозије вештачке интелигенције можда ни неће доћи у мери у којој се предвиђа будући да постоји вероватноћа да Земљу удари астероид или да неки нуклеарни рат уништо читаву људску цивилизацију.

Истражите више о вештачкој интелигенцији у ЦПН наукографици

 

Остале активности