ЦПН на Данима отворене науке 2020.

ЦПН на Данима отворене науке 2020.

Универзитет у Београду, уз подршку Х2020 пројекта OpenAIRE, организовао је 5. и 6. новембра 2020. треће издање конференције Дани отворене науке

Циљ конференције Дани отворене науке је упознавање истраживача из Србије са принципима отворене науке и актуелним иницијативама у овој области, посебно у контексту захтева програма и припреме пројеката финансираних од стране Фонда за науку Републике Србије и Европске комисије. Четири двосатне сесије учесницима су представиле све сегменте отворене науке који су успостављени и који могу да се користе у Србији. Овогодишње издање у потпуности је реализовано у онлајн формату преко Зум платформе и Јутјуб канала.

У оквиру сесије посвећене научним политикама и иницијативама повезаним са отвореном науком, Центар за промоцију науке је представио досадашње резултате Х2020 пројекта RRING. Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу и национални координатор пројекта RRING, најавио је и даље активности засноване на Унесковим Препорука о науци и научним истраживачима.

Република Србија, уз 194 друге земље света, преузела је читав низ обавеза у домену научних политика усвајањем Препорука на Генералној скупштини Унеска 2017. године. Како је Унеско један од централних партнера пројекта RRING, значајан сегмент активности унутар пројекта је посвећен достизању циљаних стандарда и потпуном отварању научних истраживања ка друштву и најширој заједници. Прве редовне извештаје о статусу Препорука о науци и научним истраживачима земље потписнице треба да доставе Унеску током прве половине 2021.

 

 

 

Остале активности