ЦПН на виртуелном инфо-дану посвећеном актуелним Х2020 позивима

ЦПН на виртуелном инфо-дану посвећеном актуелним Х2020 позивима

Инфо дан посвећен подизању учешћа и успешности партнера из Србије у актуелном програму Хоризонт 2020 и у будућем програму Хоризонт Европа одржан је 4. новембра 2020

Инфо дан под називом „Како унапредити учешће у новом Оквирном програму ЕУ за истраживање и иновације – Хоризонт Европа?“ организовао је пројекат Министарства за европске интеграције „Подршка учествовању у ЕУ програмима“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Делегацијом Европске уније у Србији, Универзитетом у Новом Саду, ЕУИНФОНЕТ-ом и Центром за промоцију науке. Основни циљ је био да се будући подносиоци предлога пројеката припреме за ”Марија Склодовска Кири акције (MSCA)” у оквиру наредног Хоризонта, као и да се представе актуелни отворени позиви за Европски зелени договор (European Green Deal).

Као пример успешног учешћа у програму Хоризонт 2020 али и као пример референтног пројекта у оквиру позива за Европски зелени договор, Центар је позван да подели своја искуства у оквиру рада на пројекту TeRRIFICA. Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу и регионални координатор пројекта, представио је циљеве, приступ и досадашње резултате пројекта усмереног на укључивање грађана у креирање и развој климатских акција, односно осмишљавање активности које укључују и повезују све релевантне и неопходне друштвене актере и заинтересоване стране у домену климатских промена. У том смислу, посебан акценат је стављен на примену партиципативних и отворених методологија, попут грађанских научних истраживања, ко-креације и пилот пројеката.

Догађај је организован путем зум апликације и директног преноса на фејсбук каналу ЕУ инфо центра. Изазвао је изузетну пажњу и посећеност, са више од 200 учесника на зуму и преко 1700 пратилаца живог преноса на фејсбуку.

Детаљан програм Инфо дана можете видети преко овога линка.

Више о пројекту TeRRIFICA можете наћи овде.

 

Остале активности