ЦПН на конференцији „Будућност уметничког образовања и истраживања пред изазовима дигиталног окружења“

ЦПН на конференцији „Будућност уметничког образовања и истраживања пред изазовима дигиталног окружења“

Округли сто Место уметничких истраживања у контексту високог образовања – перспективе и правци развоја одржан је у четвртак, 5. новембра 2020, у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности

Конференција Будућност уметничког образовања и истраживања пред изазовима дигиталног окружења одржана је 5. и 6. новембра 2020. у организацији Универзитета уметности у Београду. Циљ конференције је био да се кроз сусрет домаћих и иностраних експерата, који се баве уметничким истраживањима, наставника и студената уметничких факултета, као и оних који руководе организацијама које су у вези са истраживачким радом у области уметности и/или науке и високог образовања, представе значај, капацитети, домети и препреке високог уметничког образовања и уметничких истраживања.

У оквиру конференције одржан је округли сто Место уметничких истраживања у контексту високог образовања – перспективе и правци развоја, који је модерирала проф. др Мирјана Николић, в.д. ректора Универзитета уметности. У разговору су учествовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Фонда за науку, Темпус фондације, Иницијативе „Дигитална Србија“ и Центра за промоцију науке, заједно са деканима и наставницима уметничких факултета широм Србије.

Фото: Универзитет уметности

 

Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу и селектор годишње манифестације art+science, представио је приступ, пројекте и активности Центра, који су усмерени на мултидисциплинарна истраживања и развој заједничких пројеката. Посебно су истакнути примери више националних селекција у оквиру програма art+science, које Центар развија у сарадњи са нашом уметничком и научном заједницом и институцијама.

Дејан Врачаревић, докторанд на програму Дигитална уметност интердисциплинарних студија Универзитета уметности, представио је свој докторски уметнички пројекат Сјајан тренутак у раскораку: мапирана пројекција у просторно ограниченим условима, као пример актуелног и иновативног пројекта на размеђу науке, уметности и нових технологија.

 

Остале активности