ЦПН на ЕСОФ-у 2018.

ЦПН на ЕСОФ-у 2018.

Центар за промоцију науке је трећи пут учествовао на највећој смотри европске науке – конференцији ЕСОФ, одржаној у Тулузу од 9. до 14. јула 2018.[:]

Карлос Моедаш, европски комесар за науку

Карлос Моедаш, европски комесар за науку

Конференција ЕСОФ (EuroScience Open Forum ESOF) представља бијенални скуп европске науке у организацији професионалне асоцијације која окупља научнике, истраживаче, научне комуникаторе и едукаторе, доносиоце одлука и друге професионалце у науци – EuroScience.

На овогодишњем ЕСОФ-а у Тулузу учествовао је импозантан број од готово 4300 учесника, чинећи овај скуп свакако највећим и у организационом смислу а и по броју учесника у односу на претходна издања. Велики конгресни центар ”Пјер Боди”, оближња ”Палата спортова” и додатне сале у повезаним објектима једва да су задовољавале потребе обимног конференцијског програма, са и по 12-13 паралелних сесија у појединим терминима. Како су се и разноврсни пратећи програми одржавали током централне недеље али и месецима унапред, као и по завршетку конференције, не треба да чуди што је наука у потпуности заузела Тулуз у 2018! С обзиром да граду домаћину ЕСОФ-а последично следи и титула ”European City of Science”, ово својеврсно обележје је изразито коришћено у свим рекламним најавама, али и у туристичкој понуди престонице регије Окситанија. Заиста је изузетан осећај доживети научну културу и савремене научне садржаје као активне концепте који могу да привуку публику из читавог света!

Тулуз, централни део са погледом на катедралу Сен Сернен, фото: Добривоје Лале Ерић

Тулуз, централни део са погледом на катедралу Сен Сернен, фото: Добривоје Лале Ерић

Тешко је, међутим, испратити, разумети и пренети невероватан број програма и садржаја који се реализују под окриљем ЕСОФ-а, а који укључују научну политику, рубна, изузетно напредна и иновативна истраживања, интердисциплинарне спојеве науке, уметности, друштвеног ангажмана, одрживог развоја и, у коначном, научне културе и комуникације. Међу главним говорницима ове године су били и Карлос Моедаш, европски комесар за науку, Ролф-Дитер Хојер, бивши директор ЦЕРН-а, Лоран Фабијус, некадашњи премијер Француске, и многи други.

Ове године је приметан био и знатно већи број учесника из Србије. Поред колега из медија и организација сродних Центру, ове године су присутни били и представнице два престижна национална института – БиоСенс-а из Новог Сада и Винче. Посебно инспиративно је било учешће ученика неколико београдских школа у оквиру пројекта ”Ђачки парламент” који је Центар за промоцију науке иницирао у Србији 2013. године.

Поред билатералних састанака унутар програма за повезивање потенцијалних партнера за европске фондове, Центар за промоцију науке је ове године био присутан и као део великог европског пројекта RRING, предвођеног Универзитетом из Корка, који је на ЕСОФ-у имао свој штанд и представљање у неколико сесија. Пројекат финансиран кроз програм Хоризонт 2020 има за циљ глобално умрежавање пракси идентификованих концептом Одговорног истраживања и иновација (RRI), и њихово усклађивање и трајно повезивање са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација. Иако се у оквиру научних политика Европске уније спроводе припреме за промовисање и утемељење наредне европске кровне политике под називом Отворена наука, пројекти и активности унутар RRI концепта ће несумњиво и даље успешно повезивати највећи број шире научне заједнице у читавој Европи па и изван ње.

Ен Гловер, некадашња саветница за науку председника Европске комисије, фото: Добривоје Лале Ерић

Ен Гловер, некадашња саветница за науку председника Европске комисије, фото: Добривоје Лале Ерић

Остале активности