ЦПН у УНЕСКУ

ЦПН у УНЕСКУ

У седишту Унеска, у Паризу, одржан је други радни састанак пројекта RRING на коме је Центар за промоцију науке један од партнера[:]unesco_paris

У седишту агенције Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО, у Паризу, одржан је други радни састанак пројекта RRING на коме је Центар за промоцију науке један од партнера.

Пројекат RRING је посвећен актуелном европском концепту Одговорног истраживања и иновација (Responsible Research and Innovation – RRI) које је стратешки постављено као оквир за науку, истраживања и иновације унутар програма Хоризонт 2020. Циљ пројекта RRING јесте мапирање, повезивање и оснаживање различитих глобалних пракси које својим садржајем, начелима и циљевима одговарају европском RRI концепту. У коначном, RRING пројекат ће покушати да успостави универзалне критеријуме и номенклатуру кроз Циљеве одрживог развоја Уједињених нација (Sustainable Development Goals – SDG).

На састанку су представљени глобални, тематски извештаји посвећени статусу науке и истраживања, које УНЕСКО редовно припрема и публикује, с посебним фокусом на Африку и Јужну и Централну Америку. Посебне тематске сесије су биле посвећене интегралним елементима који чине RRI оквир, а то су научно образовање, родна равноправност у науци, истраживачка етика, отворени приступ истраживачким резултатима и укључивање шире заједнице у истраживачки процес. На основу успостављеног система, критеријума и приступа, УНЕСКО ће до краја године ове материјале учинити доступним преко портала GoSpin.

У оквиру пројекта RRING до краја године започиње глобално мапирање добрих пракси заснованих на овом приступу, уз коришћење посебно креиране методологије. Улога Центра за промоцију науке се умногоме ослања на улогу коју је Центар имао унутар пројекта RRI Tools, те су први наредни кораци организовање радионица и прикупљање података и материјала за регион Југоисточне Европе.

Поред Националног ирског универзитета из Корка, као координатора пројекта, и ЦПН-а, у пројекту учествује 26 партнера са свих континената осим Аустралије. Пројекат RRING се финансира кроз програм Хоризонт 2020 и траје три године до априла 2021.

UNESCO_sastanak

Остале активности