ЦПН на Фестивалу науке

ЦПН на Фестивалу науке

Центар за промоцију науке и ове године учествовао је на београдском Фестивалу Науке, једном од највећих фестивала науке у Европиrsz_img_7241-1

Овогодишњи програм трајао је од 29. новембра до 2. децембра на Београдском Сајму, а поставку ЦПН посетиоци су могли видети у Хали 3. Тема овогодишњег фестивала била је „Земља будућности“, а на нашем штанду, сходно томе, представили смо рециклажу идеја као један од основних коцепата мејкерс заједнице, која обликује будућност технике и технологије у све већој мери.

Посетиоци Фестивала на штанду ЦПН-a могли су из прве руке искусити како изгледа бити у мејкерс простору. Пред њима  је била машина направљена у оквиру секције у Мејкес спејсу, екструдер који отпадну пластику са током 3Д штампе претвара у филамент за поновно коришћење. Поред ње стајао је 3Д штампач, којим су управљали научни демонстратори и чланови мејкерс спејса и објашњавали принцип и технологију 3Д штампе.

Млађи посетиоци су имали прилике да испробају 3Д оловке – мале ручне 3Д принтере којима су цртали конструкције и правили почетне кораке у мејкерс заједници. Уз њих, ученица Ирена Столић представила је свог робота, направљеног такође у оквиру Мејкерс спејса. Овај робот потпуно аутоматски плете кикице и наруквице, које су деца могла да виде и добију.

Фестивал науке ове године, према проценама организатора, посетило је преко 30 000 људи из земље и региона. Главни програм, поред институција и факултета чинили су и експертинејџери, као и специјални гости из читавог света са својим научним шоу програмима, машинама и радионицама.

rsz_img_7414

rsz_img_7459

Остале активности