Makers Jam Session у Научном клубу

Makers Jam Session у Научном клубу

У Мејкерс спејсу Научног клуба у Београду организован је Makers Jam Session44256190930_9e6a48b034_z (1)

У оквиру art+science:makers конференције, у Мејкерс спејсу Научног клуба у Београду, организован је Makers Jam Session.

Други дан art+science:makers конференције, под називом Makers Jam Session, организован је 15. новембра у Мејкерс спејсу Центра. Тридесетак одабраних уметника, научника и мејкера из земље и иностранства, присуствовало је овом догађају и добило прилику да у неформалној атмосфери размени искуства, чује инспиративна предавања и опроба се у улози композитора и неуронаучника.

Догађај је почео радионицом коју је организовала Светлана Мараш, композиторка и уметница која ради са звуком. Присутни су имали прилику да од Светлане науче како да уз помоћ уређаја Makey Makey и неколико јабука, шаргарепа и других објеката, стварају електронску музику.

Осим тога, учесници радионице су разговарали и са Карлом Шпилутини из Арс електронике у Линцу, и Кристијаном Свенсоном, предавачем на Универзитету у Гетеборгу. Кроз неформално предавање и дискусију, од њих су могли да чују лична искуства у покретању мејкерс простора и развоју мејкерс културе у Линцу и Малмеу.

Својим кратким предавањем на тему споја науке и уметности, композиторка Јасна Јовићевић је публику упознала са претходним радовима који су повезивали орнитологију и музику, уз најаву будуће сарадње са Центром, која ће се остварити кроз пројекат European ARTificial Intelligence Lab.

Након тога, Грег Гејџ, ТЕД говорник и оснивач компаније Backyard Brains, одржао је радионицу у којој је приказао мејкерски приступ истраживању неуронаука и експериментисању са неуронским ћелијама код људи и инсеката.

За крај, Урош Крчадинац је инспирисао присутне да даље истражују свет, као и границе свог знања, кроз причу о својим путовањима Африком, из којих је настала књига под називом Бантустан.

46121536292_feaeb7ca62_z

Остале активности