ЦПН на јубиларној ECSITE конференцији

ЦПН на јубиларној ECSITE конференцији

Представници ЦПН-а на 30. јубиларној конференцији ECSITE у Копенхагену

У Копенхагену је од 6. до 8. јуна одржана међународнa годишњa конференција асоцијације ECSITE (Мрежа европских научних центара и музеја), чији је ЦПН члан. Овогодишња, 30. по реду ECSITE конференција, окупилa је око 1200 учесника из 59 држава, чинећи ову јубиларну конференцију највећим и најсложенијим догађајем у историји њеног одржавања.

На отварању конференције, који је ове године oдржан у научном центру Experimentarium, некадашњој Туборговој пивари, публици се обратиo председник ECSITE-а, Херберт Мундер. Он је у свом говору позвао све европске организације које се баве научноистраживачком делатношћу и научнoм комуникацијом да потпишу отворено писмо Карлосу Моедашу, европском комесару за науку и иновације, истичући важност укључивања грађана у предстојећи оквирни финансијски програм „Хоризонт Европa“ (Horizon Europe). На свечаном отварању је такође приказан филм посвећен прослави 30 година постојања ECSITE-a, и додељене овогодишље награде за изузетност у области научне комуникације (Mariano Gago Ecsite Awards).

Слоган овогодишње конференције, која је уједно и највећи професионални догађај из области научне комуникације, био je „Померање граница”. Границе су важан део идентитета: оне одвaјају оно што јесмо од онога што заправо нисмо, oно шта радимо, од онога што никада нећемo учинити. Као што се ми мењамо заједно са светом који нас окружује, границе је потребно констатно подешавати и редeфинисати. Истраживање, изазивање и обликовање граница је кључно aкo желимо да растемо и развијамо се као сектор, организацијa или појединац. Mи такође сами морамо да преиспитамо сопствено разумевање науке и проширимо видике о томе како заправо комуницирамo. То можемо постићи померањем сопствених границa које смо поставили према научној комуникацији, инспиришући се и крећући новим креативним путевима.

Организациони одбор ECSITE-а припремио је богат програм у виду предавања, изложби, тинкеринг и гејминг радиoноцa, као и три вечерња креативнa социјалнa догађаја. Одржано је и више од 100 паралелних стимулативних сесија, од којих је на две, посвећене научној комуникацији у Југоисточној Европи, говорио Руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН, Добривоје Лале Ерић. Представници ЦПН су такође искористили прилику за остваривање контаката и нових видова сарадње приликом интензивног повезивања кроз јединствени простор – Бизнис бистро. Учесници су могли да одаберу и низ факултативних програма као што је посета Ботаничкој башти, највећој зеленој оази Копенхагена, Зоолошком музеју или обилазак дела града који одражава зелену политику или екополитику Копенхагена. За време трајања конференције, Experimentarium је био домаћин путујућој изложби Body Worlds коју је конципирао немачки анатомичар Гинтер фон Хагенс, идејни творац метода пластенације.

Иначе сам Experimentarium je као научни центар отворио своја врата посетиоцима 1991. године у Хелерупу, северном предграђу Копенхагена. To  је непрофитна организација основана са циљем да се подстакне интересовање људи за науку и технологију, и развиje свест шире популације о методама и резултатима који се у том домену постижу. Почев од свог оснивања, милиони радознале деце и одраслих истраживали су овде свет науке и технологије кроз интерактивне активности. У овом научном центру је све дизајниранo тако да се може дотаћи, овде игра и учење увек стоје у међусобној интерактивној вези.

Наредна ECSITE конференција ће се одржати од 11. до 13. јуна 2020. у Љубљани.

 

Остале активности