ЦПН у посети Кини

ЦПН у посети Кини

ЦПН тим је посетио Републику Кину, наступајући на сајмовима и конференцијама у Пекингу

На позив партнерске организације из Пекинга – Beijing Exchange Center of Science and Technology (BECST) – представници Центра за промоцију науке др Марко Крстић и др Тања Аднађевић и Универзитета у Београду, са Института за физику др Марија Митровић Данкулов, учествовали су на више догађаја организованих под окриљем званичне стратегије Републике Кине – Један појас, један пут (One belt, one road).

На сајмовима и пратећим конференцијама у Пекингу представљена је позиција Центра унутар националног образовног и научног система, оквири и домети српске науке, као и иновативни пројекти, иницијативе и истраживања, који могу бити атрактивни за примену или заједнички развој са кинеским партнерима.

Центар је у Пекингу учествовао на сајму CIFTIS 2019 (6th China Beijing International Fair for Trade in Services), као конференцијаи под називом Connect global intelligence, create the future. Оба догађаја су привукла изузетну пажњу, пре свега стручне јавности, као и представника различитих нивоа управних и научних власти Кине и Пекинга.

Обе манифестације су укључивале конференције намењене професионалцима у области промоције науке и међународне сарадње, развоја истраживачких пројеката и примене технолошких решења и резултата. С обзиром на то да Србија и Кина имају потписан Споразум о стратешкој сарадњи (какав наша земља има тек са пет других земаља), интересовање кинеских партнера за разноврсне видове сарадње и заједничка улагања посебно је наглашено.

Током посете Кини организован је читав низ билатералних сусрета и састанака, укључујући и званичну посету представника Центра и Универзитета у Београду Пекиншкој академији наукe и технологије (Beijing Academy of Science and Technology – BEST) и обилазак научнотехнолошког парка Future science park у Пекингу. Током посете потписан је Меморандум о сарадњи са кинеским партнерима, а планирана је и неколицина заједничких активности.

Остале активности